Češka zabranjuje dvojno državljanstvo za Ruse

Građani koji žele da postanu češki državljani mogli bi da budu primorani da se odreknu ruskih pasoša

Češka bi uskoro mogla da obaveže Ruse da se odreknu pasoša kako bi stekli državljanstvo zemlje EU, objavio je list "Blesk".

Amandman na zakon o državljanstvu podnela je stranka Gradonačelnici i nezavisni (STAN). Poslanik Martin Eksner je navodno rekao da će se uslov jednog državljanstva odnositi na sve ruske državljane, sa izuzetkom tražilaca azila i nekih drugih posebnih slučajeva.

Amandman bi mogao da uključi i nova pravila koja se tiču daljeg produženja privremene zaštite za izbeglice iz Ukrajine.

"Ne možemo dozvoliti da u vreme kada Rusija preduzima neprijateljske akcije ne samo protiv Ukrajine, već i protiv nas i drugih zemalja EU, njeni građani mogu da steknu češko državljanstvo, a samim tim i sva prava u vezi s tim", rekao je Eksner.

Statistički podaci Ministarstva unutrašnjih poslova navodno su pokazali da oko 5.000 stranaca svake godine dobije češko državljanstvo, od kojih su većina Ukrajinci, Slovaci i Rusi. Sukob u Ukrajini doveo je do značajnog porasta broja stranaca koji borave u zemlji.

Stranci imaju pravo da podnesu zahtev za državljanstvo nakon što su boravili u Češkoj najmanje deset godina i moraju da polože ispit iz češkog jezika da bi ga dobili. U međuvremenu, i sami češki državljani mogu da dobiju dvojno i više državljanstava, u skladu sa propisima EU.

U 2023. više od 1.000 Rusa je dobilo češke pasoše, što je za 50 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, navodi se u izveštaju. U zemlji trenutno živi oko 40.000 Rusa sa dozvolom za privremeni ili stalni boravak.

"Pitanje je kolika je lojalnost ovih ljudi našoj državi", rekao je Eksner i dodao: "Ne može se isključiti da bar jedan deo njih Češku smatra neprijateljskom državom i da može da bude korišćen od strane Rusije u budućnosti za razne oblike političkog pritiska".

Ruski građani će morati da biraju da li žele da pripadaju Češkoj ili Rusiji, zaključio je poslanik.

Češka, članica NATO-a, bila je među najglasnijim kritičarima Rusije unutar EU usred tekućeg sukoba u Ukrajini. Osim što je podržao sve sankcije EU, poslao vojnu pomoć Kijevu i ograničio trgovinu sa Moskvom, Prag je takođe potpuno prestao da izdaje vize i pooštrio vizna pravila za ruske diplomate.