Svet

Svađa zbog olimpijskih krugova: Političko prepucavanje posle Olimpijskih igara

Gradonačelnica Pariza želi da olimpijski krugovi ostanu na najpoznatijoj francuskoj građevini, ali se njeni politički rivali - kao i dobar deo javnosti - tome protivi
Svađa zbog olimpijskih krugova: Političko prepucavanje posle Olimpijskih igaraGetty © David Ramos

Olimpijski krugovi na Ajfelovoj kuli postali su tema političkog prepucavanja u francuskoj prestonici, piše "Politiko".

Gradonačelnica Pariza An Idalgo je rekla da želi da ostavi olimpijske  krugove na Ajfelovoj kuli kako bi "festivalsko raspoloženje" ostalo u francuskoj prestonici i nakon okončanja Olimpijskih igara.

Međutim, to nije naišlo na odobravanje njenih rivala, koji inicijativu gradonačelnice vide kao pokušaj da igre poveže sa svojom kampanjom na lokalnim izborima 2026, na kojima će joj glavni izazivač biti Rašida Dati, ministarka kulture i gradonačelnica pariskog sedmog arondismana - u kom se nalazi kula.

David Alfan, pariski gradski odbornik i saveznik Datijeve, rekao je da je Idalgo "činila sve što je mogla kako bi profitirala od pozitivnih rezultata" Olimpijskih igara.

"Ona je pokazala veliku dozu političkog oportunizma", rekao je Alfan, dodajući da "Ajfelova kula nije napravljena da bi se na nju kačilo sve i svašta".

Pariz je minule Olimpijske igre pokušao da predstavi kao "najzelenije u istoriji". Lokalne vlasti su pokušale da iskoriste što veći broj već postojećih objekata, a veliki broj novoizgrađenih objekata bio je privremenog karaktera. 

Posle Igara, te privremene strukture bi trebalo da budu uklonjene. Centralni Pariz bi trebalo da se vrati, uglavnom, na ono što je bio, navodi "Politiko".

Taj magazin podseća da su Parižani poznati po svojim kritikama bilo kakvih značajnijih promena svog grada.

Piramide ispred Luvra našle su se na udaru nakon postavljanja krajem osamdesetih godina prošlog veka, a čak je i sam toranj, koji je inženjer Gistav Ajfel sagradio za potrebe Svetskog sajma 1889, u početku je bio na meti kritika, kako arhitekata, tako i stanovnika.

Romanopisac Gi de Mopasan nazvao ga je "džinovskim nezgrapnim skeletom", a priča se da je samo tamo voleo da ruča jer je to bilo jedino mesto u Parizu sa kojeg nije mogao da ga vidi.

Danas, više od jednog veka kasnije, Ajfelova kula je postala omiljen spomenik i sinonim za Francusku - onaj koji mnogi, uključujući Ajfelove potomke, žele da ostane netaknut.

"Prstenovi potpuno razbijaju dizajn spomenika, oni ne poštuju rad našeg pretka", rekao je za "Politiko" Olivije Bertelo-Ajfel, potomak Gistava Ajfela i predsednik udruženja Ajfelovih potomaka, koje se protivi potezu pariske gradonačelnice.

Gradonačelnica Pariza tvrdi da je na njoj da donese odluku o budućnosti olimpijskih krugova, pošto se Ajfelova kula nalazi u vlasništvu grada.

Dati je prepirci pristupila diplomatski, naizgled želeći da pusti druge da krenu u napad. Ubrzo nakon saopštenja gradonačelnice, odlazeća ministarka je na Iksu napisala da je Ajfelova kula "zaštićeni spomenik" koji se može menjati samo pod određenim uslovima i nakon procene uticaja potencijalnih promena.

"Suprotno onome što ona kaže, ona nije jedina koja odlučuje", rekao je Žilijen Lakaz, predsednik udruženja za zaštitu kulturne baštine.

Lakaz je rekao da bi toranj trebalo da ostane simbol Francuske, a predlog An Idalgo je opisao kao "pokušaj se promoviše", pričvrstivši se za Ajfelov toranj kao "parazit" kako bi mogla da "iskoristi njegovu slavu i da kaže da su ovo njene igre".

image