Pjongjang odgovara na nuklearnu ucenu: Obuzdaćemo SAD

Vašington je odgovoran za pogoršanje bezbednosne situacije na Korejskom poluostrvu i u regionu danas jer intenzivira vojnu zaveru sa svojim satelitima, fabrikuje programe nuklearne konfrontacije i zaoštrava nuklearnu pretnju suverenim državama, poručili su iz Pjongjanga

Pjongjang će, kao odgovor na nuklearnu ucenu Sjedinjenih Američkih Država, unaprediti svoje nuklearne snage kako bi obuzdao Vašington "najstrateškijim i najsmrtonosnijim" snagama nuklearnog odvraćanja, saopštilo je Ministarstva spoljnih poslova Demokratske Narodne Republike Koreje.

Saopštenje je objavljeno pod naslovom "Nastavljamo da sprovodimo praktične mere kao odgovor na dugoročnu nuklearnu konfrontaciju sa Sjedinjenim Državama", a objavila ga je Centralna telegrafska agencija (KCNA).

Napominje da su SAD i Južna Koreja nedavno održale sastanak Nuklearne savetodavne grupe i izvele lažne nuklearne vežbe.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje je najoštrije osudilo takve akcije "neprijateljskih snaga" kao eklatantan pokušaj izvođenja nuklearnog napada na suverenu državu. Iz Ministarstva su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog "nepromišljenog ponašanja" SAD i Južne Koreje koje narušava stratešku stabilnost u regionu i povećava mogućnost nuklearnog sukoba.

SAD su značajan razlog pogoršanja bezbednosne situacije na Korejskom poluostrvu i u regionu danas jer intenziviraju vojnu zaveru sa svojim satelitima, fabrikuju programe nuklearne konfrontacije jedan za drugim i zaoštravaju nuklearnu pretnju suverenim državama, poručili su iz ministarstva.

Kako je primetio, SAD su ove godine, "kako bi imale apsolutnu nuklearnu superiornost" nad drugim suverenim državama, izmenile "smernice za upotrebu nuklearnog oružja", potpisale dokument o smernicama za nuklearne operacije sa Seulom, i objavile da "obezbeđivanje Japana proširenim snagama za odvraćanje" uključuje i nuklearno oružje.

Pored toga, Vašington je izveo niz velikih vojnih vežbi u regionu sa saveznicima, kako bi u praksi testirao plan upotrebe nuklearnog oružja protiv Severne Koreje, primetio je severnokorejski diplomata.

Kada SAD govore nešto o "denuklearizaciji" i "dijalogu" zapravo se rugaju Severnoj Koreji i obmanjuju međunarodnu zajednicu, poručili su u Pjongjangu i objasnili da Seul i Vašington "legitimne korake" DNRK u cilju jačanja odbrambenih sposobnosti proglašavaju nekom vrstom "pretnje".

Iz tog razloga iz MSP-a su poručili da će "nuklearna pretnja i ucena SAD biti dosledno suzbijane sofisticiranijim i poboljšanim odbrambenim nuklearnim snagama".

DNRK je obećala da će kontinuirano sprovoditi praktične mere za kontrolu i rešavanje bezbednosne situacije na Korejskom poluostrvu.