Srbija zna da sankcije štete EU, a ne Putinu: Šef delegacije Slobodarske partije Austrije

Vilimski kritikuje Evropsku uniju navodeći da je današnja politika EU politika "duginih boja", protivi se Rusiji i to samo da bi se energetsko tržište podelilo i da se energetika okrene ka SAD

Kada bi Srbija uvela sankcije Rusiji, dobila bi prijatelje iz koalicije duginih boja, a Ursula fon der Lajen bi se radovala, izjavio je austrijski političar Harald Vilimski, šef delegacije Slobodarske partije Austrije (FPO).

"Koliko znam, postoji stara osovina između Moskve i Beograda, a Srbi, isto kao i Mađari, znaju da sankcije Rusiji ne škode Putinu nego Evropi. To, hvala Bogu, Srbija prepoznaje, te zato ne uvodi sankcije", kaže Vilimski u intervjuu za "Večernje novosti".

Na poslednjim izborima za Evropski parlament FPO je ostvarila istorijski rezultat, odnela pobedu u toj zemlji i u EP je treća po snazi.

Vilimski je među malobrojnim evropskim političarima koji su otvoreno izrazili sumnju u legalnost i opravdanost jednostranog proglašenja kosovske nezavisnosti, rekavši da je to bio rezultat međunarodnog pritiska i da nije odražavalo volju svih naroda u regionu.

U Beogradu se nedavno sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i sa njim razgovarao kako mogu da se udruže.

"Da napravimo alijansu da bismo zaustavili napade levog spektra na Srbiju i Mađarsku i kako da produbimo te odnose koje sada negujemo", poručuje Vilimski.

Navodi da su Srbija i Mađarska napadane zato što imaju svoj stav i usuđuju se da kažu šta misle.

"Vučić i Orban stoje iza svojih država i za svoje države, a ne za neku evropsku mešavinu koja nije prirodna u tom smislu. Takođe, kritikovani su jer ne učestvuju u ratnohuškačkoj retorici kada je reč o sukobu Rusije i Ukrajine. Tu su neutralni za razliku od ostalih lidera i ne žele da učestvuj u sankcijama Ruskoj Federaciji. A vidimo da većina naroda i u Srbiji i u Mađarskoj podržava tu politiku svojih lidera", zaključuje austrijski političar.

Kritikuje Evropsku uniju navodeći da je današnja politika EU politika "duginih boja", protivi se Rusiji i to samo da bi se energetsko tržište podelilo i da se energetika okrene ka SAD.

Govoreći o pitanju Kosova i Metohije, Vilimski kaže da veruje da može da dođe do kompromisa, ali političke okolnosti moraju da se promene u EU.

"Mora da se promeni i situacija u SAD, a prvi korak ka tome su predstojeći izbori. Drugo, naša alijansa postaje sve jača, do danas su Fon der Lajenova i njena ekipa jaki, ali naš savez se širi i može doći do drugačijih okolnosti", tvrdi.

Poručuje da se nada da u Beogradu neće biti novog Majdana, ali je prvo važno da se sačekaju rezultati izbora u SAD, jer se nada da će ako pobedi Donald Tramp Amerika da ostavi Evropu na miru.

"Znamo da su u Majdanu bili uključeni ljudi iz Demokratske stranke SAD. Kad samo pomislite da je sin tadašnjeg ministra spoljnih poslova SAD pozvan da bude u glavnom odboru energetske firme u Ukrajini, a državljanka Amerike je postala ministarka finansija u Ukrajini posle Majdana", poručuje Vilimski.