Svet

Zašto "indijski Džejms Bond" ide u Rusiju?

Savetnik indijskog premijera za nacionalnu bezbednost Adžit Doval sastaće se sa ruskim predsendikom
Zašto "indijski Džejms Bond" ide u Rusiju?© Sonu Mehta/Hindustan Times via Getty Images

Savetnik indijskog premijera za nacionalnu bezbednost Adžit Doval, koji je u toj zemlji nazvan "indijski Džejms Bond", doputovaće u Rusiju, gde će razgovarati o rešenju sukoba u Ukrajini, prenosi televizija "Indija tudej", pozivajući se na neimenovane izvore.

Doval će doputovati u Rusiju, gde će učestvovati na sastanku predstavnika zemalja BRIKS-a, nadležnih za pitanja bezbednosti, koji će biti održan 10-12. septembra u Sankt Peterburgu.

Savetnik Narendre Modija namerava da se sastane sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i razgovara sa njim o mirovnim inicijativama u Ukrajini.

Kako javljaju mediji, Modi je najavio Putinu Dovalovu posetu Rusiji tokom telefonskog razgovora u avgustu nakon posete indijskog premijera Ukrajini.

U julu je indijski premijer posetio Moskvu gde je razgovarao sa predsednikom Rusije. Modi je na sastanku rekao da se do rešenja ne može doći putem rata i da je potreban dijalog.

Kremlj je tada saopštio da su Putin i Modi na konstruktivan način razgovarali o rešavanju sukoba u Ukrajini, da su se tom prilikom pojavile nove ideje.

Šef indijske vlade nije ponudio da postane posrednik, već je samo razmenio stavove sa predsednikom, objasnili su oni. U zajedničkom saopštenju nakon pregovora, oni su istakli da se sukob mora rešiti diplomatskim putem u koje su uključene obe strane.

Indijski mediji pišu da je Doval svoju "titulu" Džejms Bonda zaradio jer je proveo sedam godina na tajnom zadatku u Pakistanu, regrutovao pobunjenike kao doušnike u Kašmiru, a jednom se čak prerušio u vozača rikše da bi se infiltrirao u militantnu grupu unutar najsvetijeg indijskog hrama Sika. Imao je aktivnu ulogu u suzbijanju terorizma u pojedinim delovima Indije, a bio je pregovarač u više od nekim otmicama "Indian erlajnesa".

Mnogi ga smatraju najmoćnijom osobom u Indiji posle premijera Narendre Modija.

image