Orban isprozivao Evropljane zbog Katara: Zabrinuti zbog korupcije u Mađarskoj?

Mađarsku je nedavno Brisel označio kao "nedemokratsku" državu

Mađarski premijer Viktor Orban isprozivao je danas Evropski parlament posle izveštaja da je domaćin Svetskog prvenstva Katar platio za uticaj u Evropi.

"Dobro jutro Evropskom parlamentu", napisao je Orban na Tviteru, postavljajući staru fotografiju na kojoj se smeju bivši svetski lideri uz tekst: "a onda su rekli… EP je ozbiljno zabrinut zbog korupcije u Mađarskoj".

Belgijski tužioci optužili su u nedelju potpredsednicu Evropskog parlamenta Evu Kaili i još troje za korupciju u okviru velike istrage o navodnoj kampanji nedozvoljenog uticaja Katara kada je u pitanju organizacija Svetskog prvenstva u fudbalu.

Evropski parlament je kritikovao Mađarsku zbog, za njih, neodgovarajućeg poštovanja vladavine prava, poručivši u septembru da ta zemlja "više nije demokratska država".

Brisel je krajem novembra blokirao Mađarskoj pristup 5,8 milijardi evra iz budžeta za oporavak, zahtevajući od Orbanove vlade da ispuni sve njihove zahteve koji su se odnosili na borbu protiv korupcije i jačanje nezavisnosti pravosudnog sistema.