Svet

Novi saziv Evropske komisije: Ko će zauzeti koje mesto u slagalici Fon der Lajenove

Novi evropski komesar za proširenje i obnovu Ukrajine mogao bi biti Valdis Dombrovskis iz Letonije, dok bi Litvanac Andrijus Kubilijus mogao doći na čelo novoformiranog sektora odbrane, piše "Politiko"
Novi saziv Evropske komisije: Ko će zauzeti koje mesto u slagalici Fon der Lajenove© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Uoči odluke o podeli ključnih pozicija u novom sazivu Evropske komisije, na čijem je čelu ponovo Ursula fon der Lajen, u Briselu se uveliko spekuliše ko će dobiti koju ulogu.

Na osnovu desetina razgovora sa zvaničnicima Evropske komisije, Evropskog parlamenta i Evropskog saveta, kao i sa zvaničnicima u različitim evropskim prestonicama, "Politiko" je, kako su naveli, napravio svoju listu ko bi mogao doći na koju funkciju u EK.

Oni ističu da je komplikovana slagalica daleko od završene i da će tako i ostati do poslednjeg minuta, kao i da će najverovatnije novi saziv biti poznat u sredu.

Navodeći da će u ovoj igri Fon der Lajenova biti ključni igrač u podeli karata, "Politiko" daje svoju listu mogućih kandidata za mesta u Evropskoj komisiji.

Tako se prvi na listi našao francuski političar Tijeri Breton za kojeg se predviđa da bi mogao obavljati funkciju potpredsednika za industriju i stratešku autonomiju.

Za Bretona i Fon der Lajenovu se navodi da su imali uspone i padove u svom odnosu, budući da je Francuz otvoreno napao tokom predizborne kampanje za Evropski parlament. Kao vid odmazde, Fon der Lajenova će mu verovatno dati manji sektor nego što bi on želeo, ali njegova najviša uloga i dalje predstavlja ne samo liberale, već i težinu Francuske u EU, navodi se u tekstu.

Predviđa se i da bi novi evropski komesar za proširenje i obnovu Ukrajine mogao biti Valdis Dombrovskis iz Letonije. Za njega se navodi da je bio jedan od predvodnika podrške Ukrajini u EU, kao i da bi na ovu poziciju mogao doći ukoliko druge zemlje ne procene da su baltičke zemlje previše zastupljene u ovom sektoru sa Letoncem Dombrovskisom i Estonkom Kajom Kalas, koja je već izvesna kao visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost.

Za dosadašnjeg evropskog komesara za susedstvo i proširenje, Olivera Varheljija, "Politiko" predviđa da bi mogao postati komesar za višejezičnost, obrazovanje i sport.

Podseća se da su odnosi Brisela i Mađarske na niskom nivou, dok se za Varheljija kaže da se u Briselu, a naročito u Evropskom parlamentu čije je članove nazvao idiotima, kako se dodaje, smatra kontroverznim.

Svoju dosadašnju funkciju mogao bi, prema ovoj slagalici, zadržati Maroš Šefčovič kao potpredsednik EK za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje. Fon der Lajen ga vidi kao pouzdanu figuru i stoga će verovatno ostati potpredsednik, dodaje se u tekstu.

Ali, kako se napominje, domaća politička situacija u Slovačkoj verovatno će koštati Šefčoviča čija stranka Smer više nije u socijalističkoj grupi u Evropskom parlamentu. To bi moglo da utiče na to da sektor kojim rukovodi Slovak bude manje značaj nego u prethodnom mandatu.

Svoj sektor verovatno će zadržati i Dubravka Šuica, zvaničnica EU iz Hrvatske, za koju se takođe navodi da se smatra pouzdanim komesarom. Ona bi mogla da nastavi da se bavi pitanjima demografije ili bi mogla da dobije sektor prava EU.

Evropski komesar za energetiku mogao bi postati češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela, koji je postao poznato lice u Briselu tokom energetske krize, izazvane sankcijama koje je EU uvela na ruske energente nakon početka Specijalne vojne operacije. 

Na čelu sektora bezbednosti, odbrambene industrije možda će doći Litvanac Andrijus Kubilijus. Podseća se da je Fon der Lajenova izjavila da bi imalo logike da novoformirani sektor odbrane dobije neko iz Centralne ili Istočne Evrope.

Za Kubilijusa se navodi da je još jedan snažan podržavalac Ukrajine, kao i da je predlagao da zapadni saveznici odvoje 0,25 odsto svog BDP-a za pomoć ovoj zemlji u sukobu protiv Rusije.  

Konačno, "vruću stolicu" komesara za budžet prema prognozi "Politika" mogao bi da dobije Poljak Pjotr Serafin.

Kako se navodi, mnogo je kandidata za sektor budžeta EU jer se blok priprema za epsku borbu oko svog narednog sedmogodišnjeg plana potrošnje, u kojem svaka zemlja želi da ugradi svoje prioritete.

Serafinova prednost je to što ga podržava poljski premijer Donald Tusk, kojem je godinama bio desna ruka. A sam Tusk pomogao je da Fon der Lajen dobije drugi mandat i sada bi mogao da zatraži ključni sektor, ističe se u tekstu.

image