Svet

"Dojče vele": Češka želi da ograniči kretanje ruskih diplomata unutar šengenskog prostora

Šef češke diplomatije tvrdi da ruske diplomate stoje iza brojnih sabotaža
"Dojče vele": Češka želi da ograniči kretanje ruskih diplomata unutar šengenskog prostoraGetty © Igor ushakov

Češka želi da ograniči slobodu kretanja ruskih diplomata unutar šengenskog prostora, a cilj takve odluke je prevencija mogućih akata sabotaže, objavio je "Dojče vele".

Ruski državljani više ne mogu ući u Češku bez biometrijskog pasoša, a ministar spoljnih poslova Jan Lipavski hteo bi da isti potez povuku i druge članice Evropske unije, pogotovo u kontekstu sve više sabotaža u Evropi, za koje nemački medij prenosi sumnje kako "ne samo da su povezane s Kremljom već iz Kremlja i potiču".

"Mi znamo da su ruska strana predstavništva uključena u hibridno vođenje rata protiv Evrope. Poznati su nam brojni slučajevi ruskih sabotaža. Mislim da su izveštaji obaveštajnih službi o tom pitanju prilično jasni", kazao je Lipavski za "Dojče vele".

Česi su osim toga ponovili zahtev koji su EU partnerima uputili pre devet meseci: da se ograniči sloboda kretanja Rusa na području EU.

U tom zahtevu Prag je predložio da akreditovanim ruskim diplomatama više ne bude dozvoljeno da se slobodno kreću po zemljama koje su članice šengenskog prostora.

Po češkim procenama, oko 3.000 ruskih diplomata i članova njihovih porodica na području EU ima diplomatske pasoše.

"Ne postoji nikakva obaveza za zemlje EU da tu šengensku privilegiju proširi i na ruske diplomate", smatra Lipavski.

"Dojče vele" napominje da nisu sve vlade zemalja EU saglasne s njegovim mišljenjem, pošto je pismo koje je Lipavski u junu uputio komesaru EU za spoljnu politiku Žozepu Borelju potpisalo samo sedam ministara spoljnih poslova zemalja članica EU, a među njima su bile tri baltičke zemlje - Danska, Holandija, Poljska i Rumunija.

Češki ministar je u tom pismu istakao kako "ruska agresija i planirani akti sabotaže i napada ruskih obaveštajnih službi" zahtevaju hitno preispitivanje šengenskog pitanja.

U tom pismu naglasio je da je Češka svesna "straha od osvetničkih mera" i da je Prag računao na moguću reakciju Moskve.

On takođe ističe da Prag smatra da bi troškovi za EU koji bi nastali zbog mogućih ruskih kontramera bili manji od moguće štete koju bi ruske diplomate, odnosno agenti mogli da nanesu Evropi.

"Moje kolege i moji ministri i ja, i dalje ćemo nastaviti da lobiramo. Koristićemo razne diplomatske kanale kako bi objasnili koliko je jedna takva mera zapravo važna", napomenuo je Lipavski.

Prema pisanju "Dojče velea", razlog praške inicijative je događaj iz 2014. kada je dvoje Čeha poginulo u eksploziji skladišta municije u češkom selu Vrbetice, u incidentu za koji su navodno odgovorna dva saradnika ruske vojne tajne službe GRU koji su koristili lažirane, nebiometrijske pasoše, što je dodatno otežalo njihovu identifikaciju.

image