Svet

Okruženi NATO vojnicima: Prisustvo nuklearnog oružja u Belorusiji otreznilo neprijatelja

Oko 32.000 vojnika NATO-a već je koncentrisano na granicama Belorusije
Okruženi NATO vojnicima: Prisustvo nuklearnog oružja u Belorusiji otreznilo neprijateljawww.globallookpress.com © Bulkin Sergey/news.ru

Prisustvo nuklearnog oružja u Belorusiji je "otreznilo" neprijatelja i ojačalo pregovaračku poziciju Minska, rekao je Valerij Revenko, šef odeljenja za međunarodnu vojnu saradnju i pomoćnik beloruskog ministra odbrane za međunarodnu vojnu saradnju.

Ranije je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao da Belorusija ne namerava da koristi taktičko nuklearno oružje raspoređeno na teritoriji ove zemlje, sve dok njena granica ne bude narušena.

"To (raspoređivanje nuklearnog oružja) je imalo uticaja. To je bilo otrežnjujući faktor, koji je doveo do konstruktivnijeg razgovora", izjavio je Revenko u intervjuu za VoenTV.

Prema njegovim rečima, ranije je postao specifičan stav druge strane, koja je smatrala da je veoma jaka, da može uticati na nešto i da joj Belorusija nije ozbiljna prepreka i protivnik u širenju politike u regionu.

Prema Revenku, prisustvo nuklearnog oružja je ojačalo pregovaračke pozicije Minska i povećalo odbrambenu sposobnost beloruske države.

On je takođe rekao da je odluka predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da se na teritoriju zemlje razmesti nuklearno oružje mera strateškog odvraćanja neprijatelja od potencijalne agresije.

Okruženi NATO trupama

Evropska unija nastavlja da jača svoje oružane snage, oko 32.000 vojnika NATO-a već je koncentrisano na našim granicama, rekao je Revenko.

Kako je objasnio, u pitanju su kako evropski tako i američki vojnici. Revenko, takođe, dodaje da Belorusija primećuje "militarizaciju Poljske" i "procese koji dozvoljavaju da može da se kaže da se Litvanija i Letonija spremaju da prihvate veliki kontingent strane vojske".

"I sve to se dešava oko granica Republike Belorusije", kažu iz MO Belorusije.

image