Marin Le Pen: Francusku čekaju novi vanredni izbori

Desničarska partija Nacionalno okupljanje neće odmah izglasati nepoverenje novom premijeru Mišelu Barnijeu, poručila je liderka francuske krajnje desnice

Liderka francuske krajnje desnice Marin Le Pen ocenila je da Francusku sledeće godine sigurno čekaju prevremeni izbori.

"Jasno je da se ova situacija ne može nastaviti. To je jasno svima osim predsedniku Francuske Emanuelu Makronu. Očigledno je da ćemo za godinu dana imati nove vanredne parlamentarne izbore. Na kraju, to je dobro, jer Francuskoj treba jasna većina, a to možemo postići samo uz pomoć novog proporcionalnog izbornog zakona", kazala je Le Penova u intervjuu italijanskom listu "Korijere dela sera".

Ona je potvrdila da desničarska partija Nacionalno okupljanje neće odmah izglasati nepoverenje novom premijeru Mišelu Barnijeu.

Prema njenim rečima, Barnijeove prve javne izjave odaju utisak da on "želi da pronađe kompromis sa svim političkim snagama".

"Videćemo da li će se uzeti u obzir i želje ovih birača, na primer, u Evropi. Uprkos posvećenosti evropskoj izgradnji, u kojoj je imao značajnu ulogu, Barnije ne bi trebalo da zaboravi rezultate izbora. Zato što je većina Francuza protiv sadašnjeg evropskog poretka" poručila je liderka francuske krajnje desnice.

Prošle nedelje, 60 dana nakon završetka vanrednih parlamentarnih izbora, francuski predsednik Emanuel Makron imenovao je 73-godišnjeg Mišela Barnijea za novog šefa vlade.

U intervjuu za francuski dnevnik "Tribun", Le Pen je govoreći o izboru predsednika Francuske Emanuela Makrona da Barnijea imenuje za novog premijera, rekla da njena stranka Nacionalno okupljanje ne želi da vrši opstrukcije.