Novi izveštaj republikanskih poslanika: Bajden kriv za katastrofalno povlačenje iz Avganistana

Na svakom koraku, Bajdenova administracija je birala predstavu za javnost umesto bezbednosti, poručio je predsedavajući Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Majkl Mekol

Republikanski poslanici u Predstavničkom domu Kongresa SAD objavili su izveštaj u kojem se administracija predsednika Džozefa Bajdena krivi za haotično povlačenje američke vojske iz Avganistana 2021. godine.

U zaključcima trogodišnje istrage republikanaca koju je predvodio predsedavajući Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Majkl Mekol navodi se da je Bajdenova administracija "imala informacije i mogućnost da preduzme neophodne korake kako bi se pripremila za neizbežni kolaps avganistanske vlade i bezbedno evakuisala američko osoblje, građane, vlasnike zelene karte i avganistanske saveznike".

SAD je trebalo da napuste Avganistan do maja 2021, prema mirovnom sporazumu koji je Bajdenov prethodnik, Donald Tramp, postigao sa talibanima, dok je Bajden odložio odlazak za nekoliko meseci.

Kada su američke trupe počele da se povlače, i Bajden i njegovi saradnici su u više navrata rekli novinarima da su snage avganistanske vlade sposobne da zadrže talibane najmanje nekoliko meseci.

Avganistanska vojska koju su naoružale i finansirale SAD predala se talibanima bez pružanja značajnog otpora, a Kabul je prešao u ruke talibana 15. avgusta, pre nego što su SAD uspele da završe evakuaciju.

Tokom povlačenja je 13 američkih vojnika ubijeno u bombaškom napadu u Kabulu, koji je organizovala teroristička grupa Islamska država (IS, ranije ISIS).

Mekol je tvrdio da je Bajden ignorisao naznake koje su ukazivale kojom će brzinom talibani preuzeti kontrolu nad zemljom i odložio planiranje bezbedne evakuacije.

"Na svakom koraku, administracija je birala predstavu za javnost umesto bezbednosti", naveo je on. "Dokazi potvrđuju da je odluka predsednika Bajdena bila zasnovana na njegovom dugogodišnjem i nepopustljivom mišljenju da Sjedinjene Države više ne bi trebalo da budu u Avganistanu", dodaje se u izveštaju.

Mekol je na televiziji En-Bi-Si negirao da je izveštaj politički motivisan i da je njegovo objavljivanje tempirano za debatu predsedničkih kandidata Donalda Trampa i Kamale Haris, koja bi trebalo da se održi u utorak.

Tvrdio je da je bilo potrebno "dve godine da se dođe do ove tačke zbog opstrukcije", jer je morao da šalje "sudski poziv za sudskim pozivom" kako bi dobio svu potrebnu dokumentaciju i svedočenja državnog sekretara Entonija Blinkena.

On je dodao da će se istraga nastaviti nakon novembarskih izbora.

Bela kuća je zauzvrat optužila republikance da su selektivno birali svedočenja na koja će se oslanjati u svom izveštaju, i da su umanjili Trampovu ulogu u povlačenju. Portparolka Bele kuće Šeron Jang rekla je da je Bajden nasledio "neodrživu poziciju" zbog "lošeg dogovora" koji je bivši predsednik dogovorio sa talibanima.

Prošle godine, Stejt department je objavio izveštaj u kojem se nedostatak pripreme za krizu u obe administracije i loša komunikacija s vladom u Kabulu koju podržavaju SAD navode među razlozima za neuspešno povlačenje.

Blinkenov departman je u velikoj meri sebe apsolvirao krivice u svom izveštaju, ističući svoju "agilnost, odlučnost i posvećenost" u ekstremnim okolnostima.