Svet

Čistka novog šefa ukrajinske diplomatije: Opozvao predstavnika u Gruziji i razrešio svoju zamenicu

"Danas svaki ambasador mora da bude trener koji ne čeka uputstva iz centra, već deluje na svoju inicijativu, preuzima odgovornost i sopstvenim primerom demonstrira moć ukrajinske diplomatije", istakao je Sibiha, nagoveštavajući dalje kadrovske promene
Čistka novog šefa ukrajinske diplomatije: Opozvao predstavnika u Gruziji i razrešio svoju zamenicu© Tanjug/Andrii Nesterewnko/Ukrainian Parliament Press Office via AP

Novoimenovani ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrej Sibiga razrešio je danas dužnosti svoju zamenicu Irinu Borovec i opozvao privremenog predstavnika zemlje u Gruziji Mihaila Harišina, zbog, kako je naveo, njihovog "potpunog nerazumevanja realnosti diplomatije države u ratu", prenosi "Kijev post".

"Ambasador Ukrajine je dobio vrlo jasne kriterijume efikasnosti svog rada koji se odnose na konkretne rezultate, hrabrost i provokativnost. Ambasadori zemalja u ratu ne mogu se odvojiti od ratne stvarnosti. S tim u vezi, doneta je odluka da se povuče privremeni predstavnik Ukrajine u Gruziji", naveo je Sibiga u saopštenju.

Sibiga je ranije ukazao na Harišinovu "nekompetentnost i nedostatak inicijative" na mestu privremenog otpravnika poslova u Gruziji na koje je imenovan ranije ove godine.

"Danas svaki ambasador mora da bude trener koji ne čeka uputstva iz centra, već deluje na svoju inicijativu, preuzima odgovornost i sopstvenim primerom demonstrira moć ukrajinske diplomatije", istakao je Sibiga, nagoveštavajući dalje kadrovske promene, nakon što je preuzeo dužnost 5. septembra.

Sve čvršće veze Tbilisija sa Moskvom dovele su do obustave američke pomoći Gruziji i blokade pregovora te zemlje o pridruživanju EU, žali se kijevski medij.

Sibiga je rekao da je njegov "bezuslovni prioritet" nabavka oružja i da bi ministarstvo kojim rukovodi trebalo da "otelovljuje najbolje prakse moderne diplomatije" sa fokusom na "novi ritam, energiju i pristupe".

image