Svet

Mask podržao bivšeg šefa ECB: Dragijeva kritika EU je tačna

Bloku je potrebno pojednostavljenje propisa kako bi se pospešio rast i pojačala konkurentnost, ocenio je američki milijarder
Mask podržao bivšeg šefa ECB: Dragijeva kritika EU je tačnaGetty © Marc Piasecki

Američki tehnološki milijarder Ilon Mask podržao je kritike bivšeg šefa Evropske centralne banke (ECB), Marija Dragija na račun EU, istakavši da je bloku neophodno pojednostavljivanje birokratskih procedura kako bi ostao konkurentan.

"Kritika Marija Dragija je tačna. Temeljna revizija propisa EU kojom bi se eliminisala nepotrebna pravila i pojednostavila aktivnost u Evropi bi se pospešila rast i ojačala konkurentnost".

U izveštaju izrađenom za Evropsku komisiju, a koji je danas predstavljen, Dragi je predložio procenu postojećih pravila EU na početku svakog mandata Evropske komisije kako bi se osiguralo da evropske kompanije ne budu unazađene prekomernom birokratijom.

"Ovaj proces bi trebalo da uključi pojednostavljenje i uklanjanje preklapanja i nedoslednosti u celom 'zakonodavnom lancu', dok bi se prioritet dao onim privrednim sektorima u kojima je Evropa posebno izložena međunarodnoj konkurenciji", napisao je Dragi u izveštaju.

U izveštaju se navodi da se Evropska unija danas se suočava s fundamentalnim problemima poput nedostatka resursa i velike zavisnosti od spoljnih uvoznika, cene gasa takođe su četiri do pet puta veće nego u SAD, dok je struja i do dva, tri puta skuplja nego u SAD.

Zbog svih ekonomskih problema sa kojima se suočava, Evropska unija može prestati da postoji, zbog čega Brisel mora da ubrza svoj ekonomski rast i još jednom razmotri svoje ambicije, ističe se u izveštaju.

Bivši šef ECB je napomenuo da je Evropska unija dana su velikoj meri zavisna od resursa koje dobija iz inostranstva, pa i u oblasti "kritički važnih sirovina i naprednih tehnologija". 

Oko 40 odsto njih Unija danas dobija od malog broja snabdevača i takvu zavisnost ona neće moći da prevaziđe u srednjoročnoj perspektivi, zaključuje Dragi. 

image