Pucanj u Bogorodicu je koštao posla: Pokrenuta inicijativa za izbacivanje odbornice iz stranke

Želeli bismo da Ahmeti odustane od članstva u našoj stranci, jasna je poruka stranačkog rukovodstva

Zeleno - liberalna partija Švajcarske (GLP) namerava da iz svojih redova izbaci odbornicu Saniju Ahmeti, poreklom sa Kosova i Metohije, nakon što je na društvenim mrežama objavila kako puca iz pištolja u sliku Bogorodice koja u naručju drži Isusa Hrista.

Njen skandalozni postupak koštao ju je i radnog mesta u PR agenciji "Farner".

"Prema mišljenju rukovodstva stranke, njen ostanak u GLP naneo bi štetu ugledu partije. Da bi se sprečile dalje neugodnosti, GLP Švajcarske je pokrenula inicijativu za isključenje Ahmeti iz stranke", saopšteno je iz te partije, prenosi dnevnik "Blik".

Rukovodstvo GLP-a Švajcarske saopštilo je da su primili k znanju da se Ahmeti izvinila za objavu i da je istu izbrisala sa mreža, te pozdravljaju njenu odluku o povlačenju iz uprave GLP u Cirihu.

"Želeli bismo da Ahmeti odustane i od članstva u našoj stranci", jasna je poruka stranačkog rukovodstva.

O isključenju ciriške odbornice moraće da odluči Kantonalno rukovodstvo GPL.

Ahmeti je, inače, nakon što se našla na meti kritike javnosti i svoje stranke zbog svoje objave na Instagramu, najavila da će podneti ostavku.

List podseća da je Ahmeti bila zadužena za kampanju i saradnju sa medijima.

Inače, Ahmeti je odbornica u gradskoj skupštini Ciriha, i kopredsedavajuća "Operacije Libero".

Iz agencije u kojoj je radila kao portparol, saopštili su da će Ahmeti zbog svoje objave morati da napusti kompaniju.

Jedino je organizacija "Operacija Libero" ostala uz Ahmeti, a na mreži Iks su naveli "da je cene kao političarku, kopredsedavajuću i prijateljicu".

Ahmeti je sa roditeljima u Švajcarsku došla 1995. godine - iz Bosne i Hercegovine.

U Švajcarskoj je od svoje treće godine. Otac joj je pre rata bio profesor biologije i političar u tadašnjoj SFRJ.

Godine 2011. završila je Kantonalnu školu u Cirihu, a zatim je sa radom na temu sajber bezbednosti završila pravo na Univerzitetu u ovom gradu.

Do sada se isticala oštrim stavovima po pitanju Rusije, ali i raznih zakona Švajcarske. Bila je oštra prema odluci građana na referendumu 2021. da muslimanke ne smeju da prekrivaju lice u javnosti. Odluka o zabrani je izglasana sa 51, 2 odsto za i 48, 8 odsto protiv.

Predstavljena kao članica švajcarske Muslimanske zajednice.

Politički je postala aktivna nešto pre početka korone. Postala je član izvršnog odbora Mlade zeleno liberalne partije Švajcarske 2019, a već od sledeće godine i član partijskog rukovodstva ove stranke za Kanton Cirih.

Od oktobra 2020. godine preuzima ko-predsedništvo političkog pokreta "Operacija Libero" od Laure Cimerman.

Slobodarska partija Austrije: Namerna provokacija

Reakcija je stigla i od poslanika Slobodarske partije Austrije (FPO) u Evropskom parlamentu Haralda Vilimskog, koji je osudio akciju odbornice.

"Nezamislivo je da islamska aktivistkinja sa Kosova koristi bebu Isusa i Mariju kao metu s obzirom na nebrojene islamističke terorističke napade, ubistva i silovanja u Evropi. Takođe se može pretpostaviti da je uprkos naknadnom izvinjenju, ovo bila namerna provokacija", istakao je Vilimski u saopštenju.

On je pozvao na političke i pravne posledice po Ahmeti, kao i na snažnu reakciju zvaničnih institucija EU.