Svet

Mađarska želi da svoj deo iz mirovnog fonda EU izdvoji za Čad umesto za oružje Ukrajini

Mađarska želi da svoj deo od 14 miliona evra iz Mirovnog fonda da Čadu umesto Ukrajini
Mađarska želi da svoj deo iz mirovnog fonda EU izdvoji za Čad umesto za oružje UkrajiniGetty © Scott Nelson

Budimpešta namerava da svoj deo sredstava iz Evropskog fonda za mir iskoristi za odbranu Čada umesto da plaća isporuke oružja Ukrajini, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto na konferenciji za novinare sa svojim afričkim kolegom.

"Mađarska vlada je inicirala da Evropska unija izdvoji 14 miliona evra iz takozvanog Evropskog mirovnog fonda za razvoj odbrambenog potencijala Čada", rekao je on.

Sijarto je dodao da će se o ovoj inicijativi razgovarati na Savetu stalnih predstavnika zemalja EU 26. septembra i da se Budimpešta nada da će njihova inicijativa biti prihvaćena. On je takođe rekao da su tokom dvodnevne posete delegacije iz Čada koju je predvodio predsednik Mahamat Debi, strane potpisale niz sporazuma, među kojima i u oblasti borbe protiv ilegalne migracije, odbrane i poljoprivrede.

"Kako bi naše lično prisustvo bilo što efikasnije, odlučili smo da naše diplomatsko predstavništvo u Ndžameni transformišemo u ambasadu koja će nam pomoći da najefikasnije razvijamo ekonomsku, obrazovnu i vojnu saradnju u okviru ovog strateškog partnerstva", rekao je mađarski ministar.

Sijarto je ranije rekao da Mađarska neće blokirati izdvajanje pet milijardi evra za vojnu pomoć Kijevu iz Evropskog mirovnog fonda ako se dozvoli da se njen deo koristi za borbu protiv migracija ili u druge svrhe koje nisu vezane za oružje.

Vanbudžetski Evropski fond za mir (EPF) kreirala je Evropska unija u martu 2021. Navedeni cilj je bio povećanje sposobnosti za sprečavanje sukoba i jačanje međunarodne bezbednosti. Fond iznosi 5,7 milijardi evra za period 2021-2027. Međutim, većina sredstava je već rezervisana za delimičnu kompenzaciju zemljama EU za sredstva utrošena na vojnu pomoć Kijevu.

image