Svet

Antiruske sankcije otežale izvoz kazahstanskog uranijuma na Zapad: Astana se okreće Moskvi i Pekingu

Kazahstanu, inače najvećem svetskom proizvođaču uranijuma, je jednostavnije da većinu onoga što proizvede proda Rusiji i Kini, rekao je izvršni direktor "Kazatomproma" za "Fajnenšel tajms"
Antiruske sankcije otežale izvoz kazahstanskog uranijuma na Zapad: Astana se okreće Moskvi i Pekinguwww.globallookpress.com © CGNPC/XinHua

Antiruske sankcije uvedene nakon početka Specijalne vojne operacije otežavaju Kazahstanu izvoz uranijuma na Zapad, poručio je direktor "Kazatomproma".

Stoga, Kazahstan, koji pokriva 43 odsto svetske proizvodnje uranijuma, sve više izvozi u Rusiju i Kinu. 

"Mnogo nam je lakše da prodamo većinu, ako ne i sve što proizvedemo našim azijskim partnerima — ne bih (imenovao) konkretnu zemlju... Oni mogu (otkupiti) skoro sve što proizvedemo, ili naši partneri na severu", rekao je izvršni direktor kompanije Merižan Jusupov za "Fajnenšel tajms".

Iako "Kazatomprom" želi da diverzifikuje spisak kupaca kako "ne bi držao sva jaja u jednoj korpi", isporuka tradicionalnom i jeftinijom rutom preko Sankt Peterburga na Zapad više nije moguća zbog rizika od sankcija.

Britanski list navodi da je za Zapad snabdevanje uranijumom iz Kazahstana utoliko komplikovanije pošto Rusija i Kina predvode u izgradnji novih nuklearnih elektrana u svetu.

Takođe, "Rosatom" ima udeo u pet od 14 depozita Uranijuma "Kazatomproma", koji je inače 75 odsto u državnom vlasništvu. Prema važećim ugovorima, "Rosatom" dobija 20 odsto od ukupne proizvodnje uranijuma u Kazahstanu, kaže Jusupov. 

U prošlogodišnjem izveštaju kompanije se navodi da je "Kazatomprom" izvezao 49 odsto uranijuma koji je proizveo na azijsko tržište, 32 odsto u Evropu i 19 odsto na američko tržište.

Kejti Malinson iz poslovno-obaveštajne kompanije "Prizm politikal risk menadžment" napominje za "Fajnenšel tajms" da je "Rusija je povećala svoj udeo u kazahstanskoj proizvodnji uranijuma, a Kazahstan sve više i više snabdeva kinesko tržište.

"To dovodi do ozbiljnih pitanja o tome koliko će uranijuma biti dostupno na zapadnim tržištima", zaključuje ona.

image