"Epl" i "Gugl" izgubili ključne sporove u EU

Oba američka giganta bili su godinama na meti odlazeće evropske komesarke Margrete Vestager zbog poteza za koje je ocenjeno da im daju nepravednu prednost u odnosu na konkurenciju u različitim domenima

Američki tehnološki giganti "Epl" i "Gugl" izgubili su dve odvojene pravne borbe na evropskom tlu.

Vrhovni sud bloka presudio je da je "Epl" imao nepravednu prednost nad konkurencijom zbog poreskih olakšica koje je uživao u Irskoj. Sa druge strane, "Guglu" je propala žalba na kaznu od 2,4 milijarde evra koja je izrečena nakon što su evropske vlasti ocenile da je kompanija nezakonito iskoristila svoju dominantnu poziciju među internet pretraživačima kako bi dala viši rang svojim proizvodima, prenosi "Blumberg".

Slučaj protiv "Epla" se zasniva na poreskim sporazumima proizvođača "ajfona" sa irskom vladom iz 1991. i 2007, koji su omogućili kompaniji da lažno pripiše profit iz Irske "glavnoj kancelariji" koja je "postojala samo na papiru", prema proceni EU, a što je dovelo do velikog smanjenja poreskih računa. 

Evropski sud pravde je u utorak presudio da pređašnja pobeda "Epla" u okviru istog slučaja na nižem sudu treba da bude poništena, pošto su sudije nepravedno zaključile da su regulatori komisije pogrešili u proceni. Evropska komesarka za konkurenciju Margrete Vestager naredila je Irskoj da od američke kompanije vrati 13 milijardi evra poreskih olakšica.

"Blumberg" napominje da je kazna od 2,4 milijarde evra tek prva od tri koje su izrečene "Guglu", a čija ukupna vrednost prevazilazi osam milijardi evra. 

Američkoj kompaniji je 2018. izrečena kazna od 4,3 milijarde evra zbog navodnih restriktivnih uslova ugovora koji su sprečavali proizvođače mobilnih telefona i tableta da dodaju konkurentske aplikacije i veb pretraživače uređaje sa "Android" operativnim sistemom.

Manje od godinu dana kasnije, "Gugl" je dobio kaznu od 1,49 milijardi evra zbog sputavanja konkurencije u domenu reklama putem ugovora o ekskluzivnosti za onlajn oglase sa svojim proizvodom za onlajn pretragu "AdSens".