Svet

Odobrena klinička ispitivanja kineske vakcine protiv majmunskih boginja

Proces može da potraje godinama, pa čak i decenijama, ali Nacionalna administracija za medicinske proizvode, najviše kinesko regulatorno telo za lekove, pokrenula je niz "ubrzanih i modernizovanih kanala" kako bi olakšala primenu novih lekova i vakcina ukoliko je njihova upotreba hitna
Odobrena klinička ispitivanja kineske vakcine protiv majmunskih boginjaGetty

"Sinofarmova" vakcina protiv majmunskih boginja dobila je danas odobrenje za klinička ispitivanja u Kini, što predstavlja prvu eksperimentalnu fazu nove vakcine, saopštila je ova kompanija, a prenose kineski mediji.

Vakcinu je razvio i proizveo Šangajski institut za biološke proizvode kojim upravlja kompanija "Sinofarm". Očekuje se da će nova vakcina igrati važnu ulogu u prevenciji i kontroli infekcija majmunskim boginjama, navodi se u saopštenju kompanije.

Nove vakcine u Kini, prema pisanju tamošnjih medija, obično prolaze kroz tri faze kliničkih ispitivanja, pre nego što dobiju odobrenje za opštu upotrebu.

Dnevni list "Čajna dejli" navodi da ovaj proces može da potraje godinama, pa čak i decenijama, ali Nacionalna administracija za medicinske proizvode, najviše kinesko regulatorno telo za lekove, pokrenula je niz "ubrzanih i modernizovanih kanala" kako bi olakšala primenu novih lekova i vakcina ukoliko je njihova upotreba hitna.

Kina je, kako navodi "Čajna dejli", majmunske boginje septembra prošle godine klasifikovala kao zaraznu bolest klase B, zajedno sa kovidom 19 i sidom.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je 14. avgusta da epidemija majmunskih boginja u Africi predstavlja vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja, što je najviši stepen upozorenja javnosti.

Prethodno je, jula 2022, SZO proglasila globalnu vanrednu situaciju zbog pojave majmunskih boginja, što je ukinuto maja prošle godine, zbog stalnog pada broja slučajeva infekcije.

"Čajna dejli" podseća da je do sada više od 120 zemalja i regiona širom sveta prijavilo više od 100.000 potvrđenih infekcija i 226 smrtnih slučajeva koji se povezuju sa ovim oboljenjem.

Kina je prijavila prvi uvezeni slučaj zaraze majmunskim boginjama u septembru 2022, a prvi domaći slučaj juna 2023. godine.

Do kraja jula u Kini je prijavljeno 2.567 potvrđenih slučajeva oboljenja od majmunskih boginja.

Prema navodima kompanije "Sinofarm", novi lek je vakcina s nedostatkom replikacije zasnovana na soju zvanom MVA.

"Sinofarm" je, takođe, saopštio da je prikupio bogate podatke o bezbednosti i efikasnosti vakcine kroz pretkliničke studije, a metode proizvodnje vakcine smatraju se pouzdanim i stabilnim.

"U modelima neljudskih primata, vakcina može da stvori dobru imunološku zaštitu protiv virusa majmunskih boginja", navedeno je u saopštenju "Sinofarma".

List "Čajna dejli" podsetio je da u Kini u ovom trenutku ne postoji odobrena vakcina protiv majmunskih boginja, dok je nekoliko cepiva protiv ovog virusa odobreno u Rusiji, SAD, Kanadi, Evropskoj uniji i Japanu.

image