Evropa se priprema za prekid isporuka ruskog gasa preko Ukrajine

Sa više od 22.000 kilometara gasovoda, Ukrajina je decenijama bila ključni akter za snabdevanje evropskih energetskih tržišta, ali to će se verovatno prekinuti krajem godine

Malo je verovatno da će sporazum Moskve i Kijeva o isporuci ruskog gasa u Evropu biti obnovljen pre nego što, u decembru, isteknu ugovori sa ruskim dobavljačem, kompanijom "Gasprom", izveštava "Blumberg".

Prekid isporuka će potpuno zaustaviti dotok prirodnog ruskog gasa u Evropu, koji je nastavljen i tokom sukoba u Ukrajini. Do prekida isporuka ruskog gasa dolazi u najkritičnijem periodu, tokom zime.

"Kraj tranzita gasa kroz Ukrajinu predstavlja kraj jedne ere", izjavila je profesorka međunarodnih odnosa na Univerzitetu Seton Hol Margarita Balmaseda, koja se bavi energetskom politikom postsovjetskih država.

To znači veliku neizvesnost za energetska tržišta na evropskom kontinentu. Rusija će izgubiti jedan od dva preostala gasovoda ka Evropi, a Ukrajina će izgubiti sredstva za održavanje energetske infrastrukture i svoju stratešku poziciju.

Više od pet decenija, tokovi gasa su povezivali Rusiju, Ukrajinu i Evropu. Posle raspada Sovjetskog Saveza, napetosti oko tranzita gasa su postali sastavni deo rusko-ukrajinskih odnosa. Ovi sporovi su doveli do smanjenja snabdevanja gasom tokom 2006. i 2009. godine.

Trenutni ugovor o tranzitu između ukrajinske državne energetske kompanije "Naftogas" i ruske kompanije "Gasprom" dogovoren je krajem 2019. godine, kada je evropska energetska gasna mapa izgledala potpuno drugačije. Protok kroz ovaj gasovod trenutno čini oko pet odsto zaliha kontinenta, što može da utiče na energetsku bezbednost kontinenta.

Gorka realnost za Ukrajinu je da je obnova tranzita gasa sada najpotrebnija Kijevu. Prema proceni Mihajla Svišča, analitičara "Ekpro konsaltinga" iz Kijeva, Ukrajina će izgubiti oko 800 miliona dolara godišnje, što je otprilike trećina nekadašnjeg iznosa od naknada.

Većina kupaca je uspela da pronađe neke alternative za gas. Nemačka je kupovala ruski gas, koji je zadovoljavao oko polovine nemačkih potreba. U međuvremenu Nemačka je povećala isporuke gasovoda iz Norveške, kao i svoje kapacitete za uvoz tečnog prirodnog gasa.

Međutim, nemački proizvodni sektor se i dalje nalazi pod velikim pritiskom, a neke opozicione stranke i poslovni ljudi zahtevaju obnavljanje isporuka gasa iz Rusije.

Austrija i Slovačka su trenutno najvažniji kupci prirodnog ruskog gasa u Evropi. Najveći slovački snabdevač gasom SPP saopštio je da se nalazi u nešto povoljnijoj situaciji nego prošle godine.

Moskva danas raspolaže sa drugim rutama za prodaju gasa, uključujući gasovode preko Turske, isporuke gasa u Kinu i trgovinu tečnim gasom (LNG). Zapravo, smanjene su samo isporuke gasa za Evropu. Količina gasa koja se isporučuje preko Ukrajine za Evropu sada iznosi oko 6,5 milijardi dolara godišnje.

To je snažan podsticaj za Kremlj da obnovi sporazum sa Rusijom. Predsednik Rusije Vladimir Putin je prošle nedelje rekao da je spreman da nastavi tranzit gasa preko Ukrajine i posle 2024. Vladimir Zelenski je, međutim, obećao da će prekinuti tranzit ruskog gasa ka Evropi.

Ukrajina je vodila pregovore o tranzitu gasa sa Azerbejdžanom, koji već snabdeva gasom osam država Evrope. Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev prošle nedelje je izjavio da su u toku razgovori o isporuci goriva za još najmanje tri zemlje u Evropi. Ipak, proizvodnja gasa u Azerbejdžanu je nedovoljna da zameni ruski gas.

Sporazumi sa Azebrbejdžanom bi verovatno značili samo preusmeravanje ruskog gasa, smatra En Sofi Korbe, istraživač u Centru za globalnu energetsku politiku na Univerzitetu Kolumbija.

Gubitak ukrajinske rute preti da izazove nestabilnost na evropskim tržištima. Kako je izjavio direktor trgovine u firmi "Votenfol enerdži trejding": "I dalje bi moglo doći do nestašice gasa tokom ove grejne sezone, a dve poslednje zime su bile blage. Mi zapravo nismo imali pravi test."