Bajden i britanski premijer uskoro o dozvoli Kijevu da napada Rusiju oružjem velikog dometa

Američki državni sekretar posetiće Ukrajinu u sredu kako bi sa Vladimirom Zelenskim i visokim lokalnim zvaničnicima razgovarao o dugoročnim vojnim i ekonomskim potrebama Kijeva

Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je da američki predsednik Džozef Bajden planira da u petak razgovara sa britanskim premijerom Kirom Starmerom o dozvoli ukrajinskim oružanim snagama da napadnu Rusiju oružjem dugog dometa koje obezbeđuju Vašington i London.

"Saslušaćemo predstavnike Ukrajine i uverićemo se da imamo sopstvenu najbolju procenu šta je potrebno, koji su ciljevi ukrajinskih partnera u nedeljama i mesecima koji su pred nama i kako možemo najbolje da ih podržimo", kazao je Blinken na konferenciji za novinare.

Stejt department je prethodno saopštio da će američki državni sekretar Entoni Blinken posetiti Ukrajinu u sredu, kako bi sa Vladimirom Zelenskim i visokim zvaničnicima razgovarao o dugoročnim vojnim i ekonomskim potrebama Kijeva.

"Sekretar Blinken otputovaće u Ukrajinu 11. septembra sa britanskim ministrom spoljnih poslova Dejvidom Lamijem kako bi razgovarali o daljoj odbrambenoj pomoći Ukrajini i kako da se osigura dugoročni vojni, ekonomski i demokratski razvoj Ukrajine", navodi se u saopštenju.

Naime, šef britanske diplomatije potvrdio je zajedničko putovanje u Kijev sa američkim državnim sekretarom.