Svet

Šta možemo da očekujemo od debate Donalda Trampa i Kamale Haris

S obzirom na to da će predsednička trka biti izuzetno tesna, večerašnja debata bi mogla da bude izuzetno značajna za izborne šanse oba kandidata
Šta možemo da očekujemo od debate Donalda Trampa i Kamale Haris© Tanjug/AP Photo

Predsednički kandidati dve vodeće američke partije, republikanac Donald Tramp o demokrata Kamala Haris, večeras će se sukobiti u prvoj predsedničkoj debati, koju će prenositi "Ej-Bi-Si Njuz".

Debata će početi u 21 čas po lokalnom, odnosno dva sata posle ponoći po centralnoevropskom vremenu u Filadelfiji, savezna država Pensilvanija. Događaj će trajati 90 minuta, a u sali neće biti publike.

Tramp je tokom ovog izbornog ciklusa već učestvovao na jednoj debati - protiv aktuelnog američkog predsednika i (tadašnjeg) demokratskog kandidata Džozefa Bajdena, 27. juna ove godine.

Bila je to najranije održana predsednička debata u istoriji - koja je organizovana na inicijativu Bajdenovog tima. Međutim, aktuelni predsednik se na njoj pokazao toliko loše, da su demokrate narednih nekoliko nedelja počele besomučno pozivati na njegovo povlačenje iz trke. On je to i učinio krajem jula, a na njegovo mesto je došla potpredsednica Kamala Haris.

Tramp će tako postati prvi predsednički kandidat u istoriji koji će debatovati protiv dva različita protivkandidata u istom izbornog ciklusu.

Debata će se održati po istim pravilima kao i junsko nadmetanje između Trampa i Bajdena, što znači da će mikrofoni kandidata biti isključeni kada dođe red da govori njihov protivnik. Kamala Haris je navodno želela da mikrofoni ostanu uključeni, ali je to pravilo iz prethodne debate ostalo na zahtev Trampovog tima.

Popularnost aktuelne potpredsednice drastično je porasla tokom prvih mesec dana nakon Bajdenovog povlačenja, ali je poslednjih nedelja prvo počelo da stagnira, a zatim i da beleži blagi pad.

Prema nedavno objavljenoj anketi "Njujork tajmsa", izborna trka će biti izuzetno tesna, a nijedan kandidat trenutno nema opipljivu prednost. Situacija je slična i u kolebljivim državama: Harisova ima blagu prednost u Pensilvaniji, Viskonsinu i Mičigenu, doduše na nivou statističke greške. Oba kandidata su izjednačena (48-48 odsto) u čak četiri savezne države: Nevadi, Džordžiji, Severnoj Karolini i Arizoni. 

Zbog toga bi predsednička debata mogla da bude ključna za oba kandidata, koji će se do poslednjeg dana kampanje boriti za svaki glas u tih šest ključnih saveznih država.

Harisova je ranije imala problema sa debatama, pogotovo tokom svoje neuspele kampanje za demokratsku nominaciju 2019. kada je tadašnja članica Predstavničkog doma Tulsi Gabard - koja je u međuvremenu podržala Trampa - kritikovala njen učinak na mestu tužioca u Kaliforniji. Harisova tada nije uspela da se odbrani, a nedugo zatim je bila primorana i da se povuče iz trke za nominaciju.

Prema pisanju "Njujork tajmsa", ona je u međuvremenu radila na svojim javnim nastupima, ali i dalje ima problema da odgovara na pitanja za koja se nije ranije pripremila. To bi moglo da predstavlja prednost za Trampa, koji ume da bude poprilično oštar tokom debata.

O čemu će se debatovati?

Očekuje se da će glavne tebe debate biti ekonomija, imigraciona politika i pitanje abortusa. Istraživanja pokazuju da Amerikanci više veruju Trampu kada je reč o prve dve teme, tako da je za očekivati da će on svoje napade fokusirati na neuspeh Bajdenove administracije - čiji je Kamala Haris deo - da obuzda inflaciju i spreči dolazak ogromnog broja ilegalnih imigranata.

Tramp će nesumnjivo pokušati da poveže Harisovu sa učinkom Bajdenove administracije, s obzirom na nepopularnost aktuelnog predsednika. "Trampovi savetnici žele da ona u očima birača bude povezana sa visokim cenama u prodavnicama, sa ratovima u Ukrajini i na Bliskom istoku i sa migrantima koji bez dokumenata prelaze granicu", naglašava "Njujork tajms".

Harisova će se najverovatnije fokusirati na pitanje abortusa, pošto Tramp do sada nije izneo konkretan plan po tom pitanju. Vrhovni sud SAD je 2021. ukinuo presudu Ro protiv Vejda, kojom je abortus legalizovan u čitavoj zemlji.

Kandidati će se nesumnjivo dotaći i spoljne politike. Harisova i dalje nije detaljno govorila o svojim planovima za ključna spoljnopolitička pitanja, poput podrške Ukrajini i pregovorima u primirju između Izraela i Hamasa., te bi današnja debata mogla za nju mogla da bude prilika da ih definiše.

Tramp se, sa druge strane, zalaže se za početak pregovora između Rusije i Ukrajine, a navodno je spreman i da podrži brzo okončanje sukoba u Pojasu Gaze - za koji veruje da nanosi štetu kako Americi, tako i Izraelu.

image