Svet

Mađarska o sporazumu o isporuci nafte iz Rusije: Energetska bezbednost ne sme biti političko oružje

MOL je saopštio da je postigao "održivo rešenje" kojim bi se obezbedio transport nafte iz Rusije u Mađarsku i Slovačku
Mađarska o sporazumu o isporuci nafte iz Rusije: Energetska bezbednost ne sme biti političko oružjeGetty © Janos Kummer

Mađarska vlada je danas pozdravila sporazum koji je postigla energetska kompanija MOL u cilju garantovanja isporuke ruske nafte preko Ukrajine nakon što je Kijev ograničio tranzit.

Mađarska i Slovačka su u julu optužile Kijev da ugrožava njihovu energetsku bezbednost zabranjujući ruskom energetskom gigantu "Lukoilu" da koristi ukrajinski deo gasovoda "Družba", prenosi Kijev post.

Međutim, MOL je ranije saopštio da je postigao "održivo rešenje" kojim bi se obezbedio transport nafte u dve zemlje sklapanjem sporazuma sa dobavljačima i operaterima naftovoda.

Kao deo sporazuma, MOL je rekao da će "preuzeti vlasništvo nad ugovorenim količinama sirove nafte na granici Belorusije i Ukrajine" od 9. septembra.

Dodaje se da su ažurirani aranžmani u skladu sa sankcijama EU.

"Pozdravljamo rešenje koje dolazi od MOL-a. To je tehnološko rešenje, ali ostaje politička poruka koju treba rešiti", rekao je portparol mađarske vlade Zoltan Kovač.

On je istakao da je Mađarska uvek protiv korišćenja energetske bezbednosti kao "političkog oružja".

EU je 2022. uvela zabranu na većinu uvoza nafte iz Rusije, ali je naftovod "Družba" privremeno izuzet kako bi se zemljama centralne Evrope koje nemaju izlaz na more dalo vremena za diversifikaciju.

image