Pismo Blinkenu: Šta čeka Vašington da kazni Kurtija

Kongresmenka iz redova republikanaca Klaudija Teni je navela da je duboko zabrinuta zbog kontinuiranog maltretiranja Srba na Kosovu i izostanka akcije Bajdenove administracije

Kongresmenka iz redova republikanaca Klaudija Teni uputila je pismo američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu u kojem traži, budući da Aljbin Kurti, kako je istakla, ponovo ugrožava mir i zatražila odgovor na pitanje šta će SAD učiniti da zaštite prava Srba na kritika Stejt departmenta.

"Ponovo, Kurtijevi postupci ugrožavaju mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu. Uprkos oštrim kritikama Stejt departmenta, Kurtijevi postupci se nisu promenili. Poslala sam pismo Blinkenu u kojem tražim da saznam koje akcije će SAD preduzeti da osiguraju da prava etničkih Srba na Kosovu budu zaštićena i da Kurti bude pozvan na odgovornost", napisala je Teni na Iksu.

Ona je u pismu poručila da je vreme da se razmisli o primeni većeg pritiska na Kurtija, uključujući i razmatranje konkretnih kaznenih mera ako se takvo njegovo ponašanje nastavi.

Teni je navela da je duboko zabrinuta zbog kontinuiranog maltretiranja Srba na Kosovu i izostanka akcije Bajdenove administracije.

"Iako cenim nedavne izjave američke ambasade u Prištini i pomoćnika sekretara Džima O'Brajena, čini se da ove izjave ne menjaju Kurtijeve postupke. Tražim informacije o tome šta će, ukoliko to učini, preduzeti Stejt department kako bi osigurao poštovanje prava Srba na Kosovu ako Kurti nastavi da krši međunarodne norme i suštinu Ohridskog sporazuma", navela je Teni u pismu Blinkenu.

Podsetila je da je vlada u Prištini poslednjih dana preduzela jednostrane akcije protiv srpske manjine na Kosovu i Metohiji, ugrožavajući mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu, navodeći da je prištinska policija 30. avgusta sprovela akciju protiv institucija u sredinama sa većinskim srpskim stanovništvom, koje Srbija podržava, bez međunarodne koordinacije.

Ovo ne samo da ignoriše dijalog kojim posreduje EU, već i ugrožava mir i stabilnost u regionu, vojnike Kfora i građane Kosova, upozorila je kongresmen.

"Cenim oštar jezik u izjavi ambasade SAD, uključujući i napomenu da ovi postupci 'podrivaju reputaciju Kosova kao pouzdanog međunarodnog partnera', ali čini se da ove izjave nemaju značajan uticaj na Kurtijeve postupke", konstatovala je Teni.

Kfor treba da zaštiti srpsku manjinu

Podsetila je da je ona u septembru prošle godine poslala pismo Kurtiju pozivajući ga da deeskalira situaciju i da radi u pravcu implementacije Briselskog sporazuma iz 2013. godine, kao odgovor na krizu koja uključuje nasilno postavljanje gradonačelnika na severu, uprkos nedostatku učešća lokalnog stanovništva na izborima.

"Verujem da je vreme da se razmisli o primeni većeg pritiska na Kurtijev režim, uključujući razmatranje konkretnih kaznenih mera ako se ovakvo ponašanje nastavi. Uz to, Kfor treba da intenzivira napore da zaštiti srpsku manjinu u skladu sa svojim mandatom. Umesto da ostane pasivni posmatrač ili neutralni posmatrač, Kfor mora da zauzima proaktivniji stav povećanjem patrola i sprečavanjem teško naoružanih snaga Kosovske specijalne policije da zastrašuju nenaoružane civile", istakla je Teni.

Dodala je da se raduje što će od državnog sekretara dobiti odgovor o potencijalnim dodatnim akcijama koje bi Stejt department mogao da preduzme ako Kurti nastavi sa jednostranim, provokativnim akcijama i ukoliko nastavi da krši Ohridski sporazum.

"Takođe se radujem što ću raditi sa vama na zaštiti prava srpske manjine na Kosovu", navela je kongresmen Teni u pismu.