SAD optužuju Kinu da hrani rusku "ratnu mašinu"

Ovo je prvi put da su Amerikanci Peking optužili za direktnu podršku Moskvi

Sjedinjene Američke Države optužile su prvi put Kinu da je pružila Rusiji direktnu podršku za njenu "ratnu mašinu", što je, kako ocenjuje "Fajnenšel tajms", deo intenzivirane kampanje podsticanja Evrope da se pridruži Vašingtonu u jačanju pritiska na Peking.

Zamenik američkog državnog sekretara Kurt Kembel rekao je, naime, novinarima u Briselu da Kina snabdeva Moskvu proizvodima koji direktno pomažu ruskoj vojsci. Moskva je, kako on uverava, zauzvrat Pekingu pomogla da razvije podmorničke, aeronautičke i raketne tehnologije.

"Ovo nije roba sa mogućnošću dvostruke upotrebe. Ovo su sastavni delovi veoma značajnog napora Kine da pomogne u održavanju, izgradnji i diverzfikaciji različitih elemenata ruske ratne mašinerije", tvrdi Kembel.

Bajdenova administracija je i ranije u više navrata kritikovala Peking zbog toga što je Rusiji navodno obezbeđivao robu dvostruke namene, ali je uvek isticala da nema dokaza da je Kina saveznici pružila "smrtonosnu pomoć".

Ipak SAD traže od Evrope da preduzme više akcija, uključujući i uvođenje sankcija, kako bi izvršio pritisak na Kinu da odustane od podrške Moskvi.

Produbljivanje ruske razmene vojnog znanja sa Kinom imalo bi "negativan i zabrinjavajući uticaj" na bezbednost SAD i njenih saveznika, rekao je Kembel, dodajući da su Rusija i Kina započele i nove oblasti saradnje - u dizajnu i aplikacijama. To bi, kako on strahuje, moglo imati veoma značajan uticaj na kineske sposobnosti i raspoređivanje u zapadnom Pacifiku".

Peking je optužbe da podržava ratne napore Rusije odbacivao kao "pristrasne, klevetničke i provokativne", insistirajući da je njegova uloga u sukobu u Ukrajini "konstruktivna" te da nikom nije obezbedio "smrtonosnu podršku".

Rusija je, inače, u utorak najavila početak jednonedeljne pomorske vežbe u kojoj učestvuje više od 400 plovila i podmornica u Tihom i Arktičkom okeanu i Sredozemnom, Kaspijskom i Baltičkom moru. Četiri kineska ratna broda pridružiće se vežbi u Japanskom moru, navodi se u saopštenju. Najavljujući početak vežbi, Putin je optužio SAD da "po svaku cenu pokušavaju da održe svoju globalnu vojnu i političku dominaciju".

"Pod izgovorom suprotstavljanja navodnoj ruskoj pretnji i obuzdavanja Narodne Republike Kine, SAD i njeni sateliti povećavaju svoje vojno prisustvo u blizini zapadnih granica Rusije, na Arktiku i u azijsko-pacifičkom regionu", rekao je on.