Svet

Pomoć prijatelja: Izrael želi da SAD "reše" tužbu za genocid u Gazi

U novoj diplomatskoj depeši do koje je došao "Aksios" se urgira na lobiranje među američkim političarima da zaprete Južnoj Africi ne bi li odustala od tužbe za genocid pred Međunarodnim sudom pravde
Pomoć prijatelja: Izrael želi da SAD "reše" tužbu za genocid u Gazi© Tanjug/AP Photo/Abdel Kareem Hana

Izrael je počeo da lobira kod američkog Kongresa ne bi li Vašington izvršio pritisak na Južnu Afriku i naterao je da odustane od tužbe za genocid protiv Tel Aviva u Gazi pred Međunarodnim sudom pravde (MSP), izvestio je "Aksios", pozivajući se na diplomatske izvore.

Pretorija je prošlog decembra podnela tužbu u kojoj tvrdi da akcije Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u palestinskoj enklavi od 7. oktobra predstavljaju genocid.

"Tražimo od vas da odmah krenete u saradnju sa zakonodavcima na saveznom i državnom nivou, sa guvernerima i jevrejskim organizacijama, kako biste izvršili pritisak na Južnu Afriku da promeni svoju politiku prema Izraelu, i poručite da će nastavak aktuelnih akcija kao što su podrška Hamasu i povlačenje antiizraeslkih poteza pred međunarodnim sudovima imati visoku cenu", navodi se u depeši koju je izraelsko ministarstvo spoljnih poslova poslalo ambasadi u Vašingtonu i svim konzulatima u SAD u ponedeljak, a prenosi "Aksios".

Izraelskim diplomatama je rečeno da se zalažu za pravne poteze koji ciljaju Južnu Afriku na državnom i saveznom nivou, tako da "čak i ako se oni ne materijalizuju, njihovo predstavljanje i razgovor o njima će biti važni", navodi se u dopisu.

SAD bi takođe trebalo da izvrše pritisak na članove Kongresa da javno osude postupke Južne Afrike i poruče da bi to moglo dovesti do suspenzije trgovinskih odnosa između Vašingtona i Pretorije.

Prema "Aksiosu", tako nešto je "malo verovatno", pošto SAD žele da održe veze sa Južnom Afrikom kako bi se suprotstavile uticaju Rusije i Kine.

MSP je odredio 28. oktobar kao rok za Južnoafričku Republiku da iznese argumente za nastavak slučaja. Tel Aviv se nada da će SAD izvršiti pritisak na novu koalicionu južnoafričku vladu da pre toga odustane od tužbe, navodi list.

Izrael navodno vidi priliku u činjenici da je Afrički nacionalni kongres (ANC) na parlamentarnim izborima u junu ove godine izgubio većinu koju je imao 30 godina i da je morao da se osloni na višestranačku koaliciju. Izraelske diplomate bi trebalo da poruče ANC-u da ima šansu da nastavi dijalog sa Izraelom "umesto bojkota i kazni", navodi se u depeši.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova odbilo je "Aksiosov" zahtev za komentar.

Izrael je objavio rat Hamasu nakon što je palestinska grupa 7. oktobra pokrenula napad koji se krivi za smrt 1.200 Izraelaca. Od tada, skoro 41.000 Palestinaca je ubijeno i još 95.000 ranjeno u izraelskim vojnim operacijama, dok je veći deo Gaze razoren.

Južna Afrika je navela da su akcije Izraela "genocidnog karaktera jer imaju za cilj da dovedu do uništenja značajnog dela palestinske nacionalne, rasne i etničke grupe".

image