Blinken i Lami stigli u Kijev: Da li će Vašington odobriti korišćenje balističkih raketa ATACMS?

Državni sekretar SAD nije saopštio da li će Vašington odobriti Kijevu da koristi američke taktičke balističke rakete - ATACMS za napade na teritoriju Ruske Federacije, ali je rekao da više faktora ulazi u razmatranje kada je ovo u pitanju

Američki državni sekretar Entoni Blinken i britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Lami stigli su u posetu Kijevu, gde će se sastati sa Vladimirom Zelenskim i drugim zvaničnicima kako bi razgovarali o upotrebi raketa dugog dometa protiv Rusije.

Blinken je rekao da će tema razgovora biti ratni ciljevi Kijeva i načini na koje Vašington može da pomogne, prenosi Rojters.

"Mislim da je ovo ključan trenutak za Ukrajinu usred sezone intenzivne jesenje borbe sa Rusijom", rekao je Blinken u Londonu na konferenciji za novinare sa Lamijem.

On je takođe izjavio da je Iran isporučio balističke rakete Rusiji i da se očekuje da će uskoro biti upotrebljene na bojnom polju u Ukrajini, upozorivši da saradnja Teherana i Moskve ugrožava evropsku bezbednost.

Blinken nije saopštio da li će Vašington odobriti Kijevu da koristi američke taktičke balističke rakete - ATACMS za napade na teritoriju Ruske Federacije, ali je rekao da više faktora ulazi u razmatranje kada je ovo u pitanju.

"Nije samo sistem (naoružanja) ono što se računa. Morate se zapitati, mogu li Ukrajinci da ga efikasno koriste, a ponekad to zahteva značajnu obuku, što smo i uradili. Da li imaju sposobnost da ga održavaju?", rekao je on.

Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda i premijerka Letonije Evika Silina takođe su stigli u Kijev ranije jutros.

SAD i drugi zapadni partneri oklevaju da odobre upotrebu svog oružja za napade Ukrajine na teritoriju RF iz zabrinutosti da bi to podstaklo direktan sukob NATO-a i Moskve, navodi britanska agencija.

Ipak, predsednik SAD Džozef Bajden je izjavio danas da njegova administracija "trenutno rešava" pitanje da li će SAD ukinuti ograničenja na upotrebu oružja dugog dometa Ukrajini u ratu protiv Rusije.

Zelenski duže vreme apeluje na zapadne saveznike da odobre korišćenje njihovog oružja na ruskoj teritoriji i poziva ih da brže isporuče oružje dugog dometa.

Rusija je poslednjih nedelja intenzivirala vazdušne napade na Ukrajinu, a Kijev je lansirao stotine dronova dugog dometa duboko unutar ruske teritorije.

Ukrajinske snage su u avgustu upale u rusku Kursku oblast, dok Rusi i dalje napreduju na istoku Ukrajine.

Očekuje se da će Zelenski krajem meseca otputovati u Vašington, gde će američkom kolegi Džozefu Bajdenu, kao i predsedničkim kandidatima Kamali Haris i Donaldu Trampu prezentovati plan za koji se nada da će pomoći u okončanju sukoba.