Kako će Tejlor Svift uticati na izbor predsednika SAD?

Popularna pevačica podržala je Kamalu Haris i možda mobilisala milione svojih pratilaca da na novembarskim izborima učine isto

Pevačica Tejlor Svift, jedna od najuticajnijih muzičkih zvezda na planeti, mogla bi da bude ta koja će "prelomiti" i odlučiti ko će biti pobednik američkih predsedničkih izbora.

Iako su se o pevačicu koja je najpopularnija među milenijalcima i generacijom zed (koji inače čine gotovo polovinu američkog biračkog tela) otimali i republikanci i demokrate, Tejlor je odlučila da će podržati Kamalu Haris, što mnogi vide i kao paradoks budući da je u korenima kantri muzike koju je ona na početku izvodila - tradicionalni konzervativizam karakterističan za republikance.

Mnogo je onih koji veruju da bi odluka Tejlor Svift o tome kome će dati glas mogla bi da pokrene i njenu fan bazu, popularne "sviftije" i da tako svojim glasanjem Ameriku uvedu u novu eru "demokratije".

Ukratko - pevačica koja je vlasnica četrnaest Gremi nagrada, a ujedno i ličnost godine časopisa "Tajm" za 2023 - od trenutka kada je podržala Harisovu postala je i jedna od glavnih ličnosti američke predsedničke trke.

Njenu publiku, naime, čine muškarci i žene, pretežno bele boje kože koji žive u predgrađu, imaju između 25 i 40 godina i uglavnom bi glasali za demokrate. Ali takođe je potrebno uzeti u obzir mlađi deo njene baze obožavatelja, njene crne slušaoce, ruralno stanovništvo i tako dalje. Glavno je pitanje, međutim, da li će takva njena fan baza uspeti da promeni izborni rezultat u korist demokrata?

Jer, iako je možda teško izmeriti koliko je vredan glas Tejlor Svift, postoje dokazi o tome da je pevačica već uspevala da politički mobiliše svoje obožavaoce – u kratkom postu na svom Instagram nalogu 2023. godine, Sviftova je je ohrabrila svojih tadašnjih 272 miliona pristalica da glasaju i podelila link na stranicu "Vote.org". Istog tog dana, na sajtu su registrovana čak 35.252 nova glasača, što je bio značajan skok u poređenju sa prethodnom godinom, posebno s obzirom na to što godina nije bila izborna.

Uprkos stereotipima koje Sviftovu prate godinama – da je reč samo o pevačici koja opevava svoje nesrećne raskide, a koju slušaju klinke razočarane u svoje prve ljubavi – istina je negde između. Jer, te klinke koje od starta prate ovu pevačicu, sada već imaju pravo glasa i mogu odlučivati o sudbini Amerike.

Uz to, Sviftova koja je od prošle godine na Forbsovoj listi milijardera, pravi "zemljotres" gde god da krene – uključujući čak i bukvalna seizmička pomeranja koja su napravili njeni fanovi u Sijetlu i Los Anđelesu. Osim što je učinila da tlo zadrhti, zatresla je i finansijske sisteme širom sveta, pa su se tako u rečnicima ekonomista pojavili i potpuno novi izrazi - fanflacija, sviftonomija ili tejlornomija, koji svi opisuju njen efekat na privredu.

Ako je svojom koncertnom turnejom u Evropi, Sviftova uspela da podigne inflaciju na Starom kontinentu, možda ne treba olako odbacivati njenu sposobnost da politiku usmeri u pravcu kom želi?

Nije, dakle, ni čudo što je potpredsednik Evropske komisije Margaritis Šinas prepoznao njene potencijale, pa je američku pevačicu pozvao da se uključi u predizbornu kampanju, tvrdeći da "niko ne može da mobiliše mlade bolje od mladih".

"Politiko" tako ocenjuje da Tejlor Svift može da u potpunosti zapoveda ogromnom bazom svojih obožavalaca i da njihovu pažnju usmeri dovoljno da izazove porast televizijskih rejtinga i porast prodaje dresova, pa i da predvodi masovne akcije registracije birača.

Njen uticaj na kulturu širom sveta će postati i veći nakon velikog koncertnog filma "Eras" (snimljeni nastupi sa njene nedavne turneje).

Fanovi zato neprestano pažljivo motre s kim se Tejlor druži, koga ne voli, i ko joj je dečko.

Kada se, posle brojnih neuspešnih veza sa Britancima, pevačica "smuvala" sa zvezdom američkog fudbala Travisom Kelsijem, Amerika je to doživela kao istorijski događaj – kako to "Politiko" duhovito primećuje, bilo je to shvaćeno kao "ponovno oslobođenje od Britanije, druga 1776. godina i nova Deklaracija o nezavisnosti Tejlor Svift".

Koliki bi mogao biti njen značaj u izbornoj trci možda ilustruje i činjenica da je Sviftova samo svojim pojavljivanjem na utakmicama podigla i popularnost NFL lige – gledanost regularne sezone porasla je za sedam odsto u odnosu na prošlu sezonu.

Sa takvim uticajem nije ni čudo što mnogi, poput demokratskog guvernera Gevina Njusoma, veruju da će efekat Tejlor Svift na politiku u inače polarizovanom društvu, biti veoma "moćan".

Glasanje mladih, očekuje se, biće presudno na ovim američkim izborima – važnije nego što je bilo u kampanji 2020. godine pa čak i na međuizborima 2022. godine, a Tejlor Svift koju na Instagramu prati više od 280 miliona pratilaca ima ogroman potencijal da utiče na mnoge mlade glasače – jednostavno, makar ih "izvlačeći" na izbore. 

Zanimljivo je je Sviftova upravo sada na vrhuncu svoje popularnosti - "Gugl" pretrage njenog imena koje su bile relativno stabilne, dostigle su vrhunac  sa lansiranjem njene turneje "Eras", a njeno ime najviše se guglalo ovog februara, u periodu "Superboula" na kome je igrao njen dečko. 

Koliko jedna takva zvezda znači demokratama, možda najbolje pokazuje činjenica da je objava u kojoj je Tejlor Svift podržala Harisovu, samo u prvih 30 minuta dobila više od 2,4 miliona lajkova. Da ne pričamo o tome što je "Njuzvikova" anketa pokazala zapanjujući podatak da bi čak 18 odsto američkih birača, uključujući otprilike 3 od 10 mladih glasača reklo da će verovatnije glasati za kandidata kojeg je Sviftova podržala.

Samo još nekoliko meseci ostalo je do američkih izbora, a kakav uticaj će na njih imati Svift, ostaje da se vidi. Ceo svet gleda hoće li Amerikanci glasati za svoju miljenicu, pop zvezdicu koja je po nekim anketama prevazilazi popularnost i Trampa i Harisove, ili će pažljivo razmotriti političke programe rivalskih partija i ipak poverenje pokloniti onome što vide kao budućnost.