Južnoafrička Republika sprema dokaze protiv Izraela

Ova afrička država podnela je tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu još u decembru

Južna Afrika je saopštila da planira da podnese dokument Međunarodnom sudu pravde sledećeg meseca kako bi pružila dokaze da Izrael vrši genocid nad Palestincima u sukobu s Hamasom u Gazi.

Kabinet predsednika Sirila Ramafoze objavila je to dana obećavši da će se tužba koju je pokrenula protiv izraelske vlade krajem prošle godine nastaviti sve dok najviši sud ne donese svoju odluku.

Ova afrička država podnela je tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu još u decembru, navodeći da je izraelska ofanziva u Gazi nakon iznenadnog napada Hamasa pre više od 11 meseci genocidnog karaktera.

Izrael je objavio rat Hamasu nakon serije napada ove grupe prošlog 7. oktobra, a u kojima je ubijeno 1.200 Izraelaca.

Od tada izraelske vojne operacije dovele su do skoro 41.000 mrtvih palestinskih žrtava i 95.000 povređenih, kao i rušenje Gaze što je učinilo nemogućom za život.

Južnoafrička Republika, dugogodišnji je pristalica nezavisnosti Palestine, optužila je Izrael da pokušava da zbriše značajan deo palestinskog stanovništva. Vrhovni sud je u maju naredio Izraelu da zaustavi svoju ofanzivu na grad Rafa na jugu Gaze nakon što je prvobitno naređeno da preduzme sve mere da spreči bilo kakve radnje koje bi mogle da se smatraju ratnim zločinima.

MSP je odredio 28. oktobar kao rok za Južnoafričku Republiku da iznese argumente za nastavak slučaja.

"Dok je slučaj u toku, nadamo se da će Izrael poštovati do sada izdate privremene naredbe suda", navodi se u saopštenju Pretorije.

Ova izjava dolazi usred izveštaja da je Zapadni Jerusalim počeo da lobira u Kongresu SAD da izvrši pritisak na novu višestranačku vladu Južne Afrike da odustane od tužbe Međunarodnog suda pravde.

Prema memorandumu koji je "Akios" citirao u ponedeljak, izraelskim diplomatama je rečeno da se zalažu za predloge zakona koji ciljaju na ovu afričku zemlju na državnom i saveznom nivou, tako da čak i ako se ne materijalizuju, njihovo predstavljanje i razgovor o njima biće važno.

"Izraelske diplomate će takođe pokušati da ubede Pretoriju da ima šansu da nastavi dijalog sa Izraelom umesto bojkota i kazni", preneo je list.