Svet

Belorusija šalje dodatne trupe na granicu sa Ukrajinom: Cilj – sprečavanje prodora neprijatelja

Na granici sa Ukrajinom biće raspoređene jedinice OMON-a
Belorusija šalje dodatne trupe na granicu sa Ukrajinom: Cilj – sprečavanje prodora neprijateljaGetty © Brendan Hoffman

Ministar unutrašnjih poslova Belorusije Ivan Kubrakov danas je saopštio da je ta zemlja poslala Odred policije za posebne namene (OMON) i dodatne trupe na granicu sa Ukrajinom, radi pojačavanja bezbednosti i sprečavanja potencijalnog prodora ukrajinskih trupa na belorusku teritoriju.

"Ministarstvo je analiziralo dejstva Oružanih snaga Ukrajine u Kurskoj oblasti Rusije. Zbog napete situacije u blizini južnih granica Belorusije, u pograničnoj zoni su raspoređene jedinice OMON-a i unutrašnje trupe'', rekao je on.

Kubrakov je istakao da je cilj ovakve akcije da se spreči ulazak "neprijatelja" na belorusku teritoriju, kao i da se osigura bezbednost građana, prenosi Interfaks.

Kako je naveo ministar, napori koji se ulažu omogućavaju da se situacija drži pod kontrolom i spreči prodor diverzantskih i izviđačkih grupa na teritoriju Belorusije.

Podsećanja radi, pre nekoliko dana državni sekretar Saveta bezbednosti Belorusije Aleksandar Volfovič, saopštio je da je Ukrajina rasporedila oko 14.000 vojnika u blizini granice sa Belorusijom

"Na teritoriji Ukrajine, u blizini naših granica, nalazi se grupa oružanih snaga od oko 14 hiljada vojnika", rekao je on.

image