Pred kraj mandata: Sastaju se Zelenski i Bajden

Entoni Blinken potvrdio je nakon razgovora sa Vladimirom Zelenskim da je sa kijevskim režimom razgovarao o raketama dugog dometa o čemu će sada obavestiti i Bajdena

Predsednik SAD Džozef Bajden i lider kijevskog režima Vladimir Zelenski sastaće se za dva dana u Vašingtonu, potvrdio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken koji je ranije tokom dana zajedno sa britanskim ministrom spoljnih poslova Dejvidom Lemijem doputovao u Kijev.  

Kako piše ukrajinski portal "Strana.ua", cilj njegove posete je da sa Zelenskim razgovara o ukidanju zabrane korišćenja raketa dugog dometa po ciljevima duboko u ruskoj teritoriji, što Ukrajinci zahtevaju još od maja. "Rojters" je na tu temu danas javio da se Amerikanci već bave tim pitanjem.

Blinken je ovo danas potvrdio, rekavši da je sa Zelenskim danas u Kijevu razgovarao o raketama dugog dometa, uz komentar da će o rezultatima pregovora obavestiti i Vašington. 

Osim toga, mediji podsećaju da se u petak očekuje i razgovor Bajdena sa premijerom Velike Britanije na istu temu. 

Ipak, u medijima za sada nema konsenzusa po pitanju toga da li će korišćenje raketa dugog dometa uskoro biti dozvoljeno Kijevu. 

Ograničenje u njihovom korišćenju je, podsetimo, prvobitno bilo nametnuto kako bi se javnosti predstavilo da SAD i drugi zapadni saveznici nisu direktno umešani u sukob sa Rusijom, dok su u isto vreme naoružavali Ukrajinu u vrednosti i do 200 milijardi dolara ili više.