Svet

Profesor Glen Dizen: Militarizacija Skandinavije je priprema za predstojeće ratove

Nekadašnji "region mira" pretvara se u američku liniju fronta protiv Rusije, tvrdi norveški ekspert za geoekonomiju
Profesor Glen Dizen: Militarizacija Skandinavije je priprema za predstojeće ratoveGetty © Narciso Contreras/Anadolu via Getty Images

Militarizacija Skandinavije će drastično ugroziti bezbednost regiona i izazvati nove sukobe, jer će Rusija morati da odgovori na ovu egzistencijalnu pretnju, piše Glen Dizen, profesor političkih nauka na Univerzitetu Jugoistočne Norveške, koji istražuje geoekonomiju, rusku spoljnu politiku i evroazijske integracije.

Norveška je prihvatila otvaranje 12 američkih vojnih baza na svom tlu, a Finska i Švedska slede taj primer. U toku je gradnja infrastrukture koja će omogućiti brži pristup američkim trupama Rusiji, dok će Baltičko more i Arktik biti pretvoreni u "NATO more".

Švedska je nekad bila velika sila, podseća Dizen za sajt "Brejv nju Jurop". Od 16. do 18. veka, Švedska je pokušavala da Rusiji ograniči pristup Baltičkom moru i da zauzme rusku luku Arhangelsk. Izolacija Rusije trajala je sve do vremena cara Petra Velikog, koji je pobedio Švedsku u Velikom severnom ratu 1721. godine. Ovaj rat je okončao eru Švedske kao velike sile.

Ipak, dominantne pomorske sile, Britanija, a zatim i SAD, nastavile su tokom naredna tri veka sa sličnim pokušajima da ograniče pristup Rusije svetskim okeanima. Tokom Krimskog rata (1853-56), Evropljani su pokušali da vrate Rusiju nazad u Aziju i isključe je iz evropskih poslova, navodi norveški profesor.

Ovo objašnjava žestoki ruski odgovor na puč u Ukrajini 2014, koji je podržao Zapad, kada je Rusija odgovorila zauzimanjem Krima kako ne bi izgubila Crnomorsku flotu u Sevastopolju. Zamenik generalnog sekretara NATO-a je u julu 2022. godine priznao da se rat u Ukrajini odnosi na kontrolu nad Crnim morem.

Blokiranje pristupa Rusije Baltičkom moru

Militarizacija Skandinavije treba da onemogući pristup Rusije Baltičkom moru i Arktiku, primećuje Dizen. Bivši generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen je izjavio da će širenje NATO-a u Skandinaviji omogućiti NATO-u da blokira pristup Rusije Baltičkom moru: "Nakon pristupanja Finske i Švedske NATO-u, Baltičko more će postati NATO more."

"Fajnenšel tajms" tvrdi da bi "Danska mogla da blokira pristup ruskim tankerima svetskim tržištima". Pukovnik NATO-a je izjavio da će ruska enklava Kalinjingrad postati "problem" za Rusiju: "Uspon Finske i predstojeći uspon Švedske će potpuno promeniti region Baltičkog mora, a Kalinjingrad će biti opkoljen."

Članstvo Švedske u NATO-u sada preti da preokrene ishod Velikog severnog rata 1721. godine, koji bi uništio temelje ruske bezbednosti. Bitka kod Poltave je priznata kao najodlučnija bitka u Velikom severnom ratu. Video-snimci švedskih žrtava u nedavnom ruskom raketnom napadu na Poltavu su veoma simbolični za militarizaciju Skandinavije, konstatuje norveški ekspert.

Američki napad na Severni tok pokazao je koliko je kontrola nad Baltičkim morem važna. SAD su pokušale da okrive Ukrajince za ovaj napad, tvrdeći da je "CIA upozorila kancelariju Zelenskog da zaustavi operaciju."

Priznanje da je Zelenski unapred znao za napad znači da su SAD i NATO iskoristili uništavanje Severnog toka kao razlog za eskalaciju rata u Ukrajini. Ujedno, to je i priznanje da su SAD lagale sopstvenu javnost. Ovaj napad je pokazao i da će SAD tretirati Evropljane kao vazale u proksi ratu protiv Rusije, smatra Dizen.

Finska i Švedska su bile neutralne države tokom Hladnog rata važan deo pojasa neutralnih država, od severa do juga Evrope. Norveška je bila članica NATO-a, ali je sebi nametnula ograničenja, uključujući i zabranu formiranja američkih vojnih baza.

Danas su diskusije o ratu u Ukrajini onemogućile tvrdnje da je ovaj sukob "ničim izazvan", a svaki pokušaj da se razmatra uloga NATO-a se sprečava optužbama za "legitimizaciju ruske invazije".

Širenje NATO-a je izazvalo rat u Ukrajini, a rešenje je uključivalo Finske i Švedske u NATO. Ova iskrivljena logika danas prevladava, jer su narativi postali imuni na činjenice. Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da se protivila da se Ukrajini ponudi akcioni plan za članstvo u NATO-u 2008, jer bi to Moskva protumačila kao "objavu rata".

Vilijam Berns, bivši američki ambasador u Moskvi i sadašnji direktor CIA, upozorio je da je "ulazak Ukrajine u NATO najsvetija od svih crvenih linija za rusku elitu."

Nedostatak alternative NATO-u omogućava SAD da zahtevaju "savezničku solidarnost", što je šifrovana reč za blokovsku disciplinu. "Vikiliks" je otkrio da je američki ambasador izvestio Vašington da SAD vrše pritisak na norvešku vladu, političke ličnosti i novinare da "prevaziđu protivljenje Norveške protivraketnoj odbrani."

Svet ponovo prolazi kroz dramatične promene, jer se menja iz unipolarnog u multipolarni svetski poredak. SAD će sve više pomerati fokus i resurse na Aziju, što će promeniti transatlantske odnose. To će imati za posledicu gubitak prosperiteta Evrope i veću zavisnost od SAD.

Amerika, takođe, očekuje da Evropljani militarizuju ekonomsku konkurenciju sa Kinom. Umesto da se prilagode multipolarnosti diverzifikacijom svojih veza, Evropljani rade upravo suprotno, podređujući se u potpunosti interesima SAD.

Skandinavija predaje svoj suverenitet SAD radi zaštite od izmišljene ruske pretnje, a region se pretvara u američku liniju fronta, što će neizbežno izazvati nove sukobe, zaključuje norveški profesor geoekonomije.

image