"Politiko": Barnije u vladu imenuje levičare koji će sprovoditi desničarsku agendu

Ne očekuje se da će Barnije imenovati članove desničarskog Nacionalnog okupljanja u kabinet, jer bi to udaljilo centriste

Novoimenovani francuski premijer Mišel Barnije namerava da imenuje levičarski orijentisane članove u kabinet kako bi izbegao da se nova vlada odmah suoči sa izglasavanjem nepoverenja, dok istovremeno traži podršku krajnje desnice, prenosi "Politiko".

Koalicija levičarskih partija Novi narodni front, koja je na izborima u junu osvojila najviše glasova, optužila je predsednika Emanuela Makrona da je "pokrao" izbore nakon imenovanja Barnijea za premijera.

Barnije, čak i uz podršku Makrona, može da računa na 200 mesta u parlamentu, odnosno 89 manje od apsolutne većine.

Imajući to na umu, Barnije želi da popuni kabinet sa najmanje četiri različita politička profila da bi zadovoljio što više poslanika, navodi "Politiko".

Članovi Novog narodnog fronta su obećali da će podržati zahtev za izglasavanje nepoverenja Barnijeovoj administraciji, a umereni levičari su saopštili da neće sarađivati sa takvom vladom. Barnijeu će biti potreban jak kandidat za ministra finansija, jer je stanje finansija Francuske najproblematičnije pitanje.

Kako se navodi, budući ministar će morati da donese nepopularne odluke, kao što je smanjenje troškova i povećanje poreza.

Šef francuskog organa za transparentnost Didije Migod mogao bi da bude jedna od opcija, piše "Politiko".

Iako je Barnije naglasio da će njegova vlada raskrstiti sa Makronovom politikom, on nije isključio mogućnost da na funkciji u vladi zadrži neke aktuelne ministre.

Neki od njih, poput odlazeće ministarke kulture Rahide Dati, izjavili su da se nadaju da će se pridružiti novoj administraciji. I Žerald Darmanen bi mogao da zadrži poziciju ministra unutrašnjih poslova.

Ne očekuje se da će Barnije imenovati članove desničarskog Nacionalnog okupljanja u kabinet, jer bi to udaljilo centriste, ali postoji mogućnost da će usvojiti deo njihove agende, kao što je ponovno osnivanje ministarstva za imigraciju.