Svet

Otvoreno pismo nezadovoljnog čitaoca u Nemačkoj zbog zabrane RT: Gde je nestala sloboda govora?

Zašto sam mogao da kupim "Pravdu" u Zapadnom Berlinu na vrhuncu Hladnog rata, a sada mi više nije dozvoljeno da čitam RT na nemačkom kako bih se informisao, što je i primereno građaninu u demokratskoj državi, pita se čitalac "Berliner cajtunga"
Otvoreno pismo nezadovoljnog čitaoca u Nemačkoj zbog zabrane RT: Gde je nestala sloboda govora?Getty © Hiroshi Higuchi

Čitalac "Berliner cajtunga" napisao je otvoreno pismo redakciji lista u kome je izrazio nezadovoljstvo zbog zabrane ruskih medija, među kojima je i RT, i gušenja svake alternativne tačke gledišta u nemačkom medijskom prostoru.

Nakon što je bavarska Kancelarija za zaštitu Ustava optužila nekoliko medija – uključujući "Berliner cajtung" – da koriste rusku propagandu, na adresu redakcije nemačkog lista su stigla brojna pisma podrške.

"Hvala Vam što ste mi omogućili da u vašim novinama pronađem izveštaje i komentare koji se razlikuju od onih u mejnstrim medijima", objavio je nemački list pismo jednog svog čitaoca.

"Zašto sam mogao da kupim 'Pravdu' u Zapadnom Berlinu na vrhuncu Hladnog rata, a sada mi više nije dozvoljeno da čitam RT na nemačkom kako bih se informisao, što je i primereno građaninu u demokratskoj državi? Zašto mi moja vlada uskraćuje pravo na informisanost i preti mi zatvorom", zapitao je on.

Čitalac je zapitao i zašto je u SAD moguće čuti izjavu američkog ekonomiste Džefrija Saksa da je stalno prelaženje crvenih linija Moskve namerna strategija NATO-a na čelu sa SAD za destabilizaciju Rusije, ali ne u Nemačkoj.

Primećuje da je u Ukrajini sasvim prihvatljivo da nacionalisti na Majdanu sruše demokratski izabranu vladu, čak koristeći oružanu silu protiv policijskih snaga.

"Zašto nemačkim građanima nije dozvoljeno da učine isto, ako veruju da se njihova vlada sve više udaljava od demokratskih standarda? Odakle ta tolerancija dvostrukih standarda", pita se građanin Nemačke.

Takođe, nije mu jasno gde je nestala sloboda govora i zašto danas ne može da kaže da je sukob u Ukrajini "ruski odbrambeni rat", bez rizika da bude osuđen.

"Zar ne bi bilo preporučljivo da se vratite u službu naroda? Osećam da se stavljate u službu onih na vlasti koji nemilosrdno sprovode interese bogatih i moćnih na ovom svetu", zaključio je čitalac koji se potpisao kao "nezadovoljni demokratski građanin naklonjen pacifizmu".

image