Šta spremaju? SAD naručile studiju o posledicama nuklearnih udara u istočnoj Evropi

Studija bi trebalo da uključuje simulaciju scenarija u kojem se region suočava sa atomskom katastrofom, pokazuju američki državni dokumenti

Ministarstvo odbrane SAD naručilo je simulaciju uticaja nuklearnog sukoba na svetsku poljoprivredu.

Prema obaveštenju o konkursu objavljenom ranije ove nedelje na platformi za vladine nabavke, studija bi trebalo da bude usredsređena na regione "izvan istočne Evrope i zapadne Rusije", pošto bi ovi potonji izgleda bili epicentar hipotetičkog razmeštanja nuklearnog oružja u simulaciji.

Projekat će predvoditi Inženjerski korpus američke vojske, Centar za inženjersko istraživanje i razvoj (ERDC).

Kako se navodi, ERDC je već za izvođača izabrao "Tera analitiks", kompaniju sa sedištem u Koloradu koja je specijalizovana za naprednu vizuelizaciju i analize podataka. Međutim, navodi se da su drugi potencijalni izvođači pozvani da podele svoje predloge ako su u mogućnosti da pruže slične usluge.

U obaveštenju su navedeni zahtevi koje izvođači moraju da ispune, kao što su obezbeđivanje osoblja, opreme, objekata, nadzora i drugih stvari neophodnih za sprovođenje studije.

Izvođač bi, između ostalog, morao da uključi mapiranje iz vazduha u simulaciju i modeluje scenario u kome se dešava "nedestruktivni nuklearni događaj". Cena ugovora je određena na 34 miliona dolara.

Iz obaveštenja nije jasno kako Pentagon namerava da koristi studiju. Međutim, konkurs je objavljen u trenutku kada se dijalog o potencijalnom nuklearnom ratu intenzivira, u svetlu sukoba u Ukrajini i rastućih tenzija između NATO-a i Rusije.

Mnogi stručnjaci upozoravaju da bi direktna konfrontacija Rusije i bloka koji predvode SAD mogla dovesti do nuklearne katastrofe. Prema Federaciji američkih naučnika, Vašington i Moskva kontrolišu najveće atomske arsenale na svetu, sa oko 5.000, odnosno 5.500 bojevih glava.

"Njujork tajms" je prošlog meseca izvestio da je američka administracija odobrila novu verziju svoje nuklearne strategije. Prema pisanju lista, dokument je naložio američkim snagama da se pripreme za moguće koordinisane nuklearne sukobe sa Rusijom, Kinom i Severnom Korejom.

Rusija je često upozoravala da bi vojna podrška Zapada ukrajinskoj vladi mogla da pogorša trenutni sukob i da preraste u svetski rat. Rusko rukovodstvo nedavno je razmatralo da prilagodi sopstvenu nuklearnu doktrinu kako bi se omogućili preventivni nuklearni udari.

Moskva je, međutim, dosledno izjavljivala da se nuklearni rat nikada ne sme voditi.