"Gugl" na udaru: Sistem veštačke inteligencije tehnološkog giganta brine EU

Regulatorna tela su zabrinuta da bi razvoj sistema veštačke inteligencije mogao da ugrozi podatke korisnika

Irska organizacija za zaštitu privatnosti otvorila je istragu o radu "Guglovog" sistema veštačke inteligencije, što je novi korak u eskalirajućoj borbi evropskih regulatora sa tehnološkim firmama oko razvoja nove tehnologije.

Irska komisija za zaštitu podataka saopštila je da "Gugl" možda nije dovoljno dobro procenio kako i da li bi prikupljanje ličnih podataka Evropljana radi razvoja jednog od njegovih modela veštačke inteligencije moglo da ugrozi osnovna prava i slobode.

Potencijalno kršenje EU pravilnika o privatnosti Evropske unije - Opšte uredbe o zaštiti podataka (GDPR), može rezultirati kaznom od više miliona evra do 4 procenta globalnih godišnjih prihoda "Gugla", objašnjava "Politiko".

Evropski regulatori zabrinuti su da bi tehnološki giganti razvojem novih sistema veštačke inteligencije mogli da ugroze privatnost i lične podatke korisnika.

Irske vlasti, koje nadgledaju mnoge velike tehnološke firme sa sedištem u EU, prošle godine su naredile "Iksu", "Meti" i "Guglu" da odlože obuku o veštačkoj inteligenciji i prestanu da koriste neke javne podatke Evropljana, poput postova.

Ranije ovog meseca, "Iks" je pristao da prestane da koristi javne objave evropskih korisnika prikupljene bez njihovog pristanka. "Meta" je u junu objavila da je suspendovala svoj plan prikupljanja javnih postova i fotografija Evropljana zbog zabrinutosti regulatora. Kompanija je kasnije rekla da neće objaviti jedan od svojih novih AI proizvoda, pozivajući se na "nepredvidive" propise bloka.

"Gugl" je prošle godine takođe morao da odloži pokretanje AI Džeminija, a irske vlasti sada ispituju PaLM 2, model koji se koristi za generisanje teksta na različitim jezicima.