Čačkanje mečke? Nemačka bi da se svađa sa Donaldom Trampom

Berlin eskalira sukob sa bivšim američkim predsednikom, iako bi uskoro mogao da se vrati u Belu kuću

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova odlučilo je da eskalira sukob sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom, iako bi on mogao uskoro da se vrati u Belu kuću, a "motor Evrope" stoji sve gore.

Berlin je odlučio da "proveri činjenice" nakon predsedničke debate Trampa i Kamale Haris tokom koje je republikanski kandidat ocenio da je propao nemački projekat odbacivanja fosilnih goriva i da su se Nemci "vratili izgradnji normalnih energetskih postrojenja".

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova se izneverilo i odgovorilo neobično konfrontirajućom objavom na Iksu.

"Sviđalo vam se to ili ne: nemački energetski sistem je u potpunosti operativan, sa više od 50 odsto obnovljivih izvora energije", napisalo je ministarstvo. "Mi gasimo – ne gradimo – elektrane na ugalj i nuklearne elektrane. Ugalj će biti van upotrebe najkasnije do 2038."

Ministarstvo je takođe reagovalo na Trampovu izjavu da migranti jedu kućne ljubimce u Ohaju, poručivši: "P.S. Mi, takođe, ne jedemo mačke i pse."

U "podbadanje" predsedničkog kandidata strane zemlje uključila se i ministarka za Evropu Ana Lurman koja je navela da "kao demokrate, više ne možemo da dozbolimo da lažne izjave ostanu bez komentara".

Bivši američki ambasador u Berlinu Ričard Grenel optužio je Berlin za "drsko mešanje u izbore" u SAD i "laganje o energetskim dostignućima".

Konfrontacija sa Trampom, naročito u situaciji kada je ishod američkih izvora neizvestan, mogla bi da se obije Berlinu o glavu, naročito zato što se Nemačka oslanja na američku vojnu moć za sopstvenu odbranu.