Svet

Trampova strategija za Ukrajinu: Borbe se nastavljaju jer Bajden spava za volanom

Prema rečima republikanskog kandidata za potpredsednika, Moskva, Kijev i EU žele da se sukob okonča, ali borbe se nastavljaju jer Bajden "spava za volanom" , a Haris "ne zna šta kog đavola radi"
Trampova strategija za Ukrajinu: Borbe se nastavljaju jer Bajden spava za volanom© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp ima konkretan predlog za okončanje sukoba između Rusije i Ukrajine, tvrdi njegov izbor za potpredsednika, senator iz Ohaja Džej Di Vens.

Tramp je više puta rekao da će "u roku od 24 sata" prekinuti borbe ako bude izabran. Poslednji put je to rekao na debati sa potpredsednicom i kandidatom demokrata Kamalom Haris.

"Da biste okončali rat, potreban vam je neko koga se ljudi pre svega plaše", rekao je Vens. 

Upitan o tome kako bi izgledao mirovni predlog Trampa, Vens je izneo scenario koji je smatrao verovatnim. Trenutna linija kontakta bi postala demilitarizovana zona, "jako utvrđena tako da Rusija više ne izvrši invaziju", rekao je Vens gostujući u podkastu bivšeg saradnika CIA Rajanu Šonu.

Ukrajina bi mogla da zadrži svoju nezavisnost i suverenitet, ali Rusija mora da dobije garanciju neutralnosti od Ukrajine – da ne ulaze u NATO ili druge slične institucije, rekao je Vens.

U međuvremenu, rekonstrukciju Ukrajine bi morale da finansiraju prvenstveno Nemačka i zemlje EU, koje je Vens optužio da podržavaju ratne napore Kijeva.

Prema Vensovim rečima, Moskva, Kijev i EU žele da se sukob okonča, ali borbe se nastavljaju jer Bajden "spava za volanom" , a Haris "ne zna šta kog đavola radi".

"Njihova politika je da bace novac na taj problem i nadaju se da su Ukrajinci u  stanju da ostvare vojnu pobedu za koju čak i oni sami govore da ne mogu da je postignu. Trampova pozicija je da bude i jak i pametan i pregovara o kraju situacije", tvrdi Vens.

Dalje je dodao da mu je dosta "trošenja američkih života radi bivanja policajcem celog sveta", kao i da je američka politika prema Rusiji "glupa".

Vens se protivi daljem američkom finansiranju ukrajinskih ratnih napora, optužujući Belu kuću da "nema održiv plan" za pobedu Kijeva.

U tekstu "Njujork tajmsa" u aprilu, on je tvrdio da bi za pobedu bilo potrebno više trupa nego što bi Ukrajina mogla da mobiliše i više oružja nego što SAD mogu da proizvedu.

Rusija je istakla da je neutralnost Ukrajine jedan od njihovih glavnih ciljeva. U međuvremenu, Kijev je odbacio bilo kakve razgovore koji se ne zasnivaju na "formuli mira" Vladimira Zelenskog, listi maksimalističkih zahteva koje je Moskva ismevala kao "odvojene od stvarnosti".

image