UDBA u Briselu: Kandidatkinja Slovenije za EU komesarku optužena za veze sa jugoslovenskom službom

Šefica slovenačke delegacije Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu Romana Tomc izjavila je da je nova kandidatkinja te zemlje za komesarku Marta Kos "potpuno neprihvatljiva" i "problematična" za EPP

Kandidatkinja iz Slovenije za mesto u Evropskoj komisiji Marta Kos mogla bi da ostane bez nove funkcije zbog svojih navodnih veza sa nekadašnjom jugoslovenskom Upravom države bezbednosti (UDBA).

Šefica slovenačke delegacije Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu Romana Tomc izjavila je za "Juronjuz" da je nova kandidatkinja te zemlje za komesarku "potpuno neprihvatljiva" i "problematična" za EPP, najveću grupu u parlamentu.

Ona je izrazila zabrinutost zbog nedostatka iskustva Marte Kos na izvršnom nivou vlasti, ali i zbog navodnih veza te slovenačke političare i UDBE.

"Možete li da zamislite da bi neko u, na primer, Nemačkoj predložio kandidata sa koji je u prošlosti bio saradnik Štazija?" upitala je, misleći na bivšu istočnonemačku tajnu službu.

Ona je rekla da su neke njene kolege u Evropskom parlamentu "izuzetno nervozne" kada čuju da ima saradnika UDBE "među nama ili čak kao kandidata za Komisiju".

"Za nas to nije dozvoljeno", dodala je ona, nazvavši postupanje sa imenovanjem državnog komesara "poniženjem" zbog kojeg je Slovenija izložena riziku da bude smatrana "problemom" u EU.

Marta Kos je za "Juronjuz" demantovala optužbe, tvrdeći da su glasine o njenim navodnim vezama sa jugoslovenskom službom isplivale uoči predsedničkih izbora u Sloveniji 2022. godine kako bi je diskreditovale.

Ljubljana je u prvi mah za mesto u Komisiji kandidovala Tomaža Vesela, ali je bila primorana da ga u poslednjem trenutku promeni zato što je predsednika EK Ursula fon der Lajen od Slovenije zahtevala da nominuje ženu.