Nove brigade, stara vozila: Čime će biti opremljene nove jedinice ukrajinske vojske?

Umesto "abramsa", "bredlija" i "leoparda", nove jedinice ukrajinske vojske biće opremljene starijom sovjetskom i zapadnom opremom

Prošle jeseni, kada je počinjala ruska ofanziva u istočnom delu Ukrajine, ukrajinska vojska pokrenula je formiranje prve od 11 novih brigada, sa brojevima od 150 do 160, a sa ovim jedinicama kopnene snage trebalo je da budu povećane za 10 odsto.

U teoriji, ove brigade su - nakon oko šest meseci obuke - trebalo da budu raspoređene duž linije fronta i da budu upotrebljene za obranu istočnog dela fronta, držanje linije odbrane na južnom ili da napadnu na severnom delu fronta.

Međutim, u praksi, ovim brigadama očajnički nedostaje savremeno naoružanje i to bi mogao postati ozbiljan problem za Ukrajince jer nove, loše opremljene zamenjuju stare ali bolje opremljene brigade, budući da je u toku rotacija ovih drugih, koje se nakon dužeg vremena, u nekim slučajevima i po 18 meseci konstantne borbe, povlače sa linije fronta, piše "Forbs".

"Ostaje misterija gde će Ukrajina pronaći dovoljno mehanizovane opreme da naoruža ove jedinice. Već postoji nedostatak borbenih vozila pešadije (BVP)", navodi portal "Militarilend", koji se bavi proučavanjem ukrajinske vojske i praćenjem toka SVO.

Tako se na fotografijama sa obuke jedne od novih brigada - 154. mehanizovane - nastalim možda u Ukrajini, a možda i u NATO bazi u Češkoj, može videti da će jedinica biti opremljena vozilima BMP-1 i BRDM-2 iz 1960-ih, francuskim transporterima VAB iz 1970-ih i američkim M-1117 iz devedesetih godina prošlog veka.

Kako prenosi "Forbs", nijedno od ovih vozila nema oklop deblji od 33 mm i sposoban je taman toliko da zaštiti posadu od vatre iz mitraljeza. Prema pisanju američkog lista, postoji mogućnost da se brigada opremi težim vozilima, poput starih tenkova T-62 koji su takođe primećeni na poligonu za obuku, a koje je ukrajinska vojska uspela da zapleni na frontu.

Ipak, ukoliko 154. mehanizovana zaista bude opremljena ovim tenkovima, to će biti razlog za brigu za vojsku, koja u najvećoj meri koristi relativno moderne verzije tenkova T-64 i T-72, kao i manji broj "čelendžera 2", "abramsa", "leoparda 1 i 2", koje su joj donirale zapadne zemlje.

Čitavoj situaciji ne pomaže ni to što su zapadne isporuke oklopnih vozila znatno usporene od perioda pre ukrajinske ofanzive 2023. godine, a prema oceni glavnokomandujućeg ukrajinske vojske Aleksandra Sirskog, upravo je smanjivanje isporuke glavni razlog zašto se nove brigade formiraju bez savremenih vozila.

"Planirane isporuke naoružanja i opreme bi nam omogućile da naše nove brigade, koje su već formirane ili su u procesu formiranja, postanu operativne u što kraćem roku", rekao je Sirski za Si-En-En i dodao:

"Naravno, ovo bi imalo uticaja i na ukupan nivo naših sposobnosti".