Svet

Predsednik Bugarske lobira za proširenje poslovne saradnje sa Kinom

Radev je pozvao Kinu da poveća ulaganja u Bugarskoj u trenutku u kom su EU i Kina na ivici trgovinskog rata
Predsednik Bugarske lobira za proširenje poslovne saradnje sa Kinom© Photo by Nicolas Koutsokostas/NurPhoto via Getty Images

Predsednik Bugarske Rumen Radev insistirao je na uspostavljanju direktne avionske linije između Sofije i Pekinga i na otvaranju filijale kineske banke radi jačanja poslovnih veza između dve zemlje, prenosi "Euraktiv".

Radev je govorio na bugarsko-kineskom poslovnom sastanku u Sofiji, na kojem su bili prezentovani vodeći kineski proizvodi i usluge. Ove godine se navršava 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje.

"Ne treba zaboraviti činjenicu da je Bugarska druga zemlja u svetu koja je priznala Narodnu Republiku Kinu. Čak se šalim da prva država formalno više ne postoji (SSSR), tako da smo u praksi mi prva država", istakao je Radev.

Govoreći o svojoj zvaničnoj poseti Pekingu 2019. godine, bugarski lider je podsetio da je sa kineskim kolegom Si Đinpingom potpisao deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva između Bugarske i Kine.

"Posle ove deklaracije i dalje očekujem da će se neke stvari desiti. Pre svega, da imamo filijalu kineske banke u Bugarskoj kako bi došlo do intenziviranja poslovnih odnosa i, drugo, da imamo direktnu avio liniju između Pekinga i Sofije za povećanje poslovanja i turizma", rekao je šef države.

Kako ističe briselski portal, Radev ovo govori u trenutku u kome su EU i Kina na ivici trgovinskog rata, pri čemu svaka strana optužuje drugu za davanje subvencija koje podrivaju konkurenciju.

Kina se poslednjih godina etablirala kao veoma važan partner Bugarske, a Bugarska na Kinu gleda sa velikim poštovanjem, dodao je Radev.

Kina je sedmi najveći trgovinski partner Bugarske, prema podacima Nacionalnog statističkog instituta za 2022. Istovremeno, uvoz kineske robe u Bugarsku porastao je za skoro 50 odsto između 2021. i 2022. godine.

U junu 2024. kineska kompanija otvorila je veliku fabriku aluminijumskih komponenti za električne automobile. Ranije je jedna bugarska kompanija nekoliko godina sklapala kineske automobile, ali se posao pokazao neuspešnim i fabrika je zatvorena.

Izveštaj nemačke fondacije Fridrih Nauman iz 2023. godine o "Skrivenom prisustvu Kine u Jugoistočnoj Evropi" ističe da kineske firme u Bugarskoj ulažu uglavnom u poljoprivredu i proizvodnju relativno malog obima.

Tokom protekle decenije, odnosi između Bugarske i Kine su se produbili i proširili, ali bez većih "proboja", navodi se u izveštaju. 

U izveštaju se takođe ističe da Kina nije uspela da se uspostavi kao veliki investitor u Bugarskoj, te da nije čak ni među prvih 20. Luksemburg, Austrija i Nemačka su 2021. godine bile tri najveća investitora u zemlji. 

"Nadam se da je ovo prvi, ali ne i poslednji korak i da nam obostrano korisna saradnja tek predstoji. Izložba koju smo videli svedoči o ogromnom uspehu Kine, posebno u proizvodnji električnih automobila. Bugarska je takođe doživela ogroman uspeh poslednjih godina, a za nas je automobilski sektor jedan od najbrže rastućih u ovom trenutku sa preko 350 kompanija i 11 odsto BDP-a", rekao je Radev na forumu.

On je takođe pozvao kineske kompanije da iskoriste dobre uslove za poslovanje u Bugarskoj.

image