Jača levo-konzervativna veza: Savez Sare Vagenkneht i Ficov Smer razmatraju zajedničku grupu u EP

"Ohrabrujuće je da postoje partneri u Evroopskom parlamentu sa kojima možemo da težimo miru i normalizaciji odnosa sa Rusijom", rekao je portparol slovačkog Smera

Partije Savez Sare Vagenkneht (BSV) i Smer slovačkog premijera Roberta Fica potvrdile su da planiraju da ojačaju "levo-konzervativne" veze u Evropskom parlamentu, dodajući, ipak, da je eventualno osnivanje nove poslaničke grupe i dalje daleko. 

BSV, nova stranka ocepljena od Levice, brzo je postala jedna od vodećih sila u nemačkoj politici, piše "Euraktiv". Međutim, do sada nije uspela da predvodi novu grupu u Evropskom parlamentu nakon izbora, kako je prvobitno planirala. 

Ipak, poslanik iz češke levičarske alijanse Stačilo!, koji ima 2 poslanika, predložio je ove nedelje da bi BSV mogao da formira novu grupu sa Stačilom! i slovačkim Smerom u roku od godinu dana. Prvi koordinacioni sastanak dve grupe zakazan je za sredu

Kako ukazuje "Euraktiv", Smer i BSV posebno povezuje zajedničko protivljenje vojnoj pomoći Kijevu i sankcijama Rusiji. 

"Ohrabrujuće je da postoje partneri u EP sa kojima možemo da težimo miru i normalizaciji odnosa sa Rusijom", rekao je portparol Smera za slovački "Euraktiv".

Stranke su nezavisne od postojećih poslaničkih grupa i stoga ostaju u nepovoljnom položaju u parlamentarnim poslovima, kao što je dodela ključnih pozicija i finansiranje.