Svet

Severna Koreja prvi put pokazala tajno postrojenje za obogaćivanje uranijuma (FOTO)

S obzirom da KCNA nije naznačila lokaciju objekta, postoji mogućnost da se na fotografijama ne vidi Jongbjon, već kompleks Kansong u blizini Pjongjanga, koji je dugo bio u fokusu američkih obaveštajnih agencija kao tajno nuklearno postrojenje
Severna Koreja prvi put pokazala tajno postrojenje za obogaćivanje uranijuma (FOTO)Getty © Korea Summit Press Pool

Severnokorejski mediji su prvi put objavili fotografije tajnog postrojenja DNR Koreje za obogaćivanje uranijuma koje se koristi za pravljenje nuklearnog oružja, piše južnokorejska agencija Jonhap.

Severna Koreja je 2010. godine pozvala američkog naučnika nuklearne fizike Zigfrida Hekera i pokazala mu postrojenje za obogaćivanje uranijuma koje se nalazi na prostoru nuklearnog kompleksa Jongbjon u provinciji Severni Pjongan, ali ovo je prvi put da su te prostorije predstavljene široj javnosti.

Agencija KCNA je ranije javila da lider zemlje Kim Džong Un posetio Institut za nuklearno oružje i proizvodnu bazu "nuklearnih materijala za oružje", a na fotografijama odatle se vidi kako pregleda kontrolni centar postrojenja za obogaćivanje uranijuma i upoznaje se sa procesima proizvodnje.

Kako Jonhap pojašnjava, u izveštaju KCNA nije naznačena lokacija objekta, pa postoji mogućnost da se na fotografijama ne vidi Jongbjon, već "kompleks Kansong koji se nalazi u blizini Pjongjanga, koji je dugo bio u fokusu američkih obaveštajnih agencija kao tajno nuklearno postrojenje".

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je u avgustovskom izveštaju saopštila da je Severna Koreja početkom aprila završila izgradnju dodatne zgrade jugozapadno od glavne zgrade kompleksa Kansong, kao i da je u maju počela obnavljanje još jedne obližnje zgrade.

KCNA navodi da je Kim Džong Un pregledao "gradilište zgrade dizajnirane da poveća trenutne mogućnosti za proizvodnju nuklearnog oružja".

Jonhap naglašava da objavljene fotografije prikazuju moderne prostorije sa ogromnim kaskadama centrifuga koje se koriste za obogaćivanje uranijuma, što može ukazivati na promenu glavnog načina dobijanja nuklearnih materijala.

Agencija napominje i da je Kim tokom posete nuklearnom postrojenju bio u pratnji "šefa odgovornog za razvoj nuklearnog oružja", prvog zamenika šefa odeljenja Centralnog komiteta Radničke partije Koreje Hong Sung Mua, i sugeriše da je odluka Severne Koreje da demonstrira svoja nuklearna postrojenja povezana sa predstojećim predsedničkim izborima u SAD.

Sa druge strane, stručnjaci spekulišu da bi to mogao biti znak skore nuklearne probe.

image