Nemački stručnjak upozorava nakon pada mosta u Drezdenu: Dostići ćemo status zemlje u razvoju

Većina velikih mostova na zapadu Nemačke nije adekvatna za današnje potrebe, upozorava Martin Martens

Most Karola, koji se srušio u Drezdenu ranije ove nedelje, nije nužno i jedini u Nemačkoj koji bi mogao tako da završi, upozorava stručnjak Martin Mertens u intervjuu za "Špigl".

On napominje da je velika većina mostova na zapadu zemlje izgrađena pre 1980, a što znači da se oni sada već smatraju "dotrajalima", i da bi na indeksu opterećenja dobili visoke ocene.

"Imamo zastarelu strukturu iz vremena kada su, iz današnje perspektive, građevinski inženjeri imali nedovoljno znanja. Pretpostavke iz tog vremena danas više nisu tačne, mostovni inženjeri su pedesetih i šezdesetih godina, na primer, projektovali mostove za 12.000 vozila dnevno i kamione do 24 tone. Ako biste danas ovim inženjerima rekli da se na njihovim (mostovima) nalazi 120.000 vozila i kamiona od 44 tone, ne bi verovali", kaže Martens.

On napominje da je na urušavanje ovakvih mostova upozoravao još pre 25 godina, ali da u različitim periodima vlasti nisu imale novca kako bi se bavili obnavljanjem infrastrukture, kao i da "ulaganja u drumski saobraćaj nisu bila politički privlačna".

"Sada smo pretrpeli ovaj udarac u lice, i to snažan. Ako sada ne reagujemo i ne uložimo novac u našu infrastrukturu, na kraju ćemo dostići status zemlje u razvoju", upozorava nemački stručnjak.