Svet

Rojters: Rusija proizvodi kamikaza dron sa kineskim motorom

Evropski obaveštajci tvrde da je proizvodnja novih dronova počela prošle godine
Rojters: Rusija proizvodi kamikaza dron sa kineskim motoromGetty © Anton Petrus

Rusija je prošle godine počela da proizvodi novi dron dugog dometa "harpija-A1" koristeći kineske motore i delove, prenosi Rojters pozivajući se na dva izvora iz evropske obaveštajne agencije.

Agencija navodi da je IEMZ Kupol, podružnica ruskog državnog proizvođača oružja "Almaz-Antej", proizvela više od 2.500 "harpija" od jula 2023. do jul 2024.

Ranije nije prijavljeno postojanje novog ruskog drona koji koristi kinesku tehnologiju, navodi Rojters. 

Izvori tvrde da su "harpije" izazvale ozbiljnu štetu na infrastrukturi Ukrajine, kao i da su navodno korišćene protiv vojnih i civilnih ciljeva. Nezavisne potvrde ovih informacija nema.

Semjuel Bendet, saradnik u Centru za novu američku bezbednost rekao je za Rojters da "harpija" predstavlja "otklon" od oslanjanja Rusije na iranske bespilotne letelice dugog dometa.

"Ako se to dešava, to bi moglo da ukaže na to da Rusija sada može više da se osloni na domaći razvoj, kao i, očigledno, na Kinu, pošto obe strane u ovom ratu zavise od mnogih kineskih komponenti za proizvodnju dronova", rekao je on.

Iz Pekinga je poručeno da je Kina uvek bila posvećena političkom rešenju ukrajinske krize i naglašeno da strogo kontrolišu izvoz robe koja može da se upotrebi i u vojne svrhe.

image