Svet

SAD tvrde da nisu promenile stav o udarima ukrajinskih oružanih snaga duboko u Rusiju

Prema rečima predsednika Rusije, kijevski režim već udara na rusku teritoriju dronovima i drugim sredstvima
SAD tvrde da nisu promenile stav o udarima ukrajinskih oružanih snaga duboko u RusijuGetty © Nate Hovee

Sjedinjene Američke Države nisu promenile svoj stav o ograničenjima za Oružane snage Ukrajine da koriste američko oružje za udare duboko u rusku teritoriju, rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

"Nema promene u našem pristupu po ovom pitanju. I ne bih očekivao da ću videti takvu promenu danas", rekao je Kirbi tokom brifinga.

Ranije je objavljeno da će britanski premijer Kir Starmer u petak u Vašingtonu razgovarati sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom. Zapadni mediji su tada javili da se očekuje da lideri odluče o mogućnosti ukidanja trenutne zabrane udara Oružanih snaga Ukrajine zapadnim dalekometnim oružjem duboko u Rusku Federaciju.

Vladimir Putin rekao je da zemlje NATO-a razgovaraju ne samo o mogućnosti upotrebe zapadnog dalekometnog naoružanja od strane Oružanih snaga Ukrajine, već i o direktnom učešću u sukobu u Ukrajini.

Prema rečima predsednika Rusije, kijevski režim već udara na rusku teritoriju dronovima i drugim sredstvima. Kada je reč o upotrebi preciznog dalekometnog naoružanja zapadne proizvodnje, treba imati na umu da se takve operacije izvode uz učešće vojske zemalja alijanse, jer samo one mogu da uđu u misije leta u raketne sisteme, objasnio je predsednik.

Putin je naglasio da će direktno učešće Zapada u konfrontaciji u Ukrajini značajno promeniti suštinu sukoba i značiti da su članice NATO-a - SAD , evropske zemlje - u ratu sa Rusijom.

Moskva će donositi odluke na osnovu pretnji koje se pojave pred njom, zaključio je Putin.

image