Svet

Kim Džon Un obećao Šojguu: Proširićemo saradnju s Rusijom

Lider Severne Koreje Kim Džong Un je ocenio da se, prema dogovorima postignutim na junskom korejsko-ruskom samitu u Pjongjangu, odnosi dve zemlje dinamično razvijaju u svim oblastima, uključujući politiku, ekonomiju i kulturu
Kim Džon Un obećao Šojguu: Proširićemo saradnju s RusijomGetty © API/Gamma-Rapho

Severnokorejski lider Kim Džong Un je na sastanku sa sekretarom Saveta bezbednosti Rusije Sergejem Šojguom obećao da će Pjongjang proširiti saradnju sa Moskvom u duhu sveobuhvatnog sporazuma o strateškom partnerstvu, prenosi Centralna telegrafska agencija (KCNA).

"Lider Severne Koreje Kim Džong Un je ocenio da se, prema dogovorima postignutim na junskom korejsko-ruskom samitu u Pjongjangu, odnosi dve zemlje dinamično razvijaju u svim oblastima, uključujući politiku, ekonomiju i kulturu", navodi agencija.

Osim toga, kako su dodali, severnokorejski lider je uverio da će vlada DNRK nastaviti da širi saradnju sa Rusijom u duhu Sveobuhvatnog sporazuma o strateškom partnerstvu.

Pojašnjava se da je severnokorejski lider, ispraćajući Šojgua, zamolio ga da prenese pozdrave ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, kao i želje za dobro zdravlje i uspeh u radu.

Kim Džong Un je takođe poželeo ruskom narodu "pobedu i prosperitet".

Naime, sekretar Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu sastao se u petak sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom u Pjongjangu.

Šojgu i Kim su u okviru tekućeg strateškog dijaloga Rusije i Demokratske Narodne Republike Koreje razmenili mišljenja o širokom spektru pitanja bilateralne i međunarodne agende, navodi se u saopštenju ruskog Saveta bezbednosti.

image