Tajna služba SAD potvrdila propuste: Rezultati istrage atentata na Trampa uskoro u javnosti

Podsećanja radi, napadač Tomas Metju Kruks uspeo je da se popne na zgradu i puca na Trampa, kog je ranio u uvo, rani još dve osobe i ubije prisutnog na skupu, nakon čega ga je likvidirao snajperista Tajne službe

Američka Tajna služba potvrdila je bezbednosne popuste koji su "omogućili" pokušaj ubistva republikanskog predsedničkog kandidata SAD Donalda Trampa i otkrila da agenti nikada nisu uputili lokalnu policiju da obezbedi krov zgrade koju je koristio napadač.

Zvaničnici, koji su govorili pod uslovom anonimnosti, rekli su da je istraga otkrila da agenti iz sedišta Tajne službe i terenske kancelarije u Pitsburgu nisu imali dobru strategiju koja bi blokirala potencijalnog napadača, piše "Vašington post".

Kada su nadzornici Tajne službe stigli u Batler, u Pensilvaniji, gde je 13. jula izvršen atentat na Trampa, utvrdili su da kranovi, kamioni i zastave nisu bili raspoređeni na način koji bi blokirali pogled sa krova odakle je pucano na Trampa.

Podsećanja radi, napadač Tomas Metju Kruks uspeo je da se popne na zgradu i puca na Trampa, kog je ranio u uvo, rani još dve osobe i ubije prisutnog na skupu, nakon čega ga je likvidirao snajperista Tajne službe.

Istraga atentata u Batleru je otkrila značajne nedostatke u standardnom sistemu komunikacije Tajne službe za događaje na kojima se pojavljuju politički kandidati.

Za razliku od robusnog sistema komunikacije za nastupe predsednika ili potpredsednika, koji podržava američka vojska, Tajna služba koristi komandno mesto za komunikaciju o događajima koje je odvojeno od lokalne policije dodeljene za obezbeđivanje događaja.

Kako navodi "Vašington post", istraga je utvrdila da:

U izveštaju se takođe navodi da je Kancelarija za zaštitne operacije Tajne službe sporo pojačavala bezbednost Trampa dok je počeo da vodi kampanju, čak i nakon što je agencija dobila obaveštajne podatke koji ukazuju na to da je, kako se tvrdi, "postojala zavera iranske države da ubije ili naudi političkim kandidatima".

Vršilac dužnosti direktora Tajne službe Ron Rou svedočio je Kongresu krajem jula "da ga je sramota zbog bezbednosnih propusta za koje je saznao u Batleru" i obećao da će interna revizija pomoći da se poboljša delovanje ove agencije u budućnosti.

Rezultati istrage uskoro u javnosti

Rezultati te revizije mogli bi biti objavljeni u javnosti sledeće nedelje, piše američki list, pozivajući se na reči zvaničnika.

"Rou je u četvrtak na privatnim brifinzima sa Komitetom za unutrašnju bezbednost Senata i istražnom radnom grupom Predstavničkog doma predstavio rezime i rekao zakonodavcima da je naredio niz promena u bezbednosnim planovima kako bi otklonio slične nedostatke", rekao je jedan od zvaničnika.

Na primer, Tajna služba će u budućnosti svoje i pripadnike lokalne policije raspoređivati u istom komandnom centru za javne nastupe predsedničkih kandidata, dodao je on.

"Mislim da će američki narod biti šokiran, zaprepašćen i užasnut onim što ćemo izneti o neuspesima Tajne službe u ovom pokušaju ubistva bivšeg predsednika", rekao je senator Ričard Blumental, član Senatskog komiteta za unutrašnju bezbednost i vladine poslove, za "Foks njuz" nakon pomenutog brifinga.

"Vašington post" navodi i da uoči javnog objavljivanja nalaza izveštaja, nekoliko visoko pozicioniranih pripadnika Tajne službe najavljuje svoje penzionisanje. Tako je Majk Plati, pomoćnik direktora Kancelarije za zaštitne operacije, otišao je u penziju u petak 14. septembra, što je potvrđeno i u saopštenju Tajne službe.

Takođe, u penziju uskoro odlazi i Džon Bakli, viši izvršni direktor koji pomaže u nadgledanju kancelarije koja odlučuje koja sredstva će posvetiti obezbeđenju javnih događaja, navodi se u elektronskoj poruci poslatoj osoblju Tajne službe. Viši agent Terenske kancelarije u Pitsburgu, koji je izradio bezbednosni plan, takođe je nagovestio svoje planove da se povuče, rekao je jedan od zvaničnika upoznat sa istragom.

Kimberli Čitl, dala je ostavku na mesto direktora agencije nekoliko dana nakon pucnjave usred dvostranačkih poziva da se povuče. Ona se suočila sa kritikama jer nije iznela detalje o istrazi neposredno nakon napada i što je rekla da želi da sačeka dok se ne završi 60-dnevni pregled, podseća američki list.

Odgovarajući na pitanja u vezi sa izveštajem, Rou je u saopštenju rekao da su u izveštaju pronađene brojne greške za koje se agencija mora smatrati odgovornom i da je započeo reviziju u celoj Tajnoj službi kako bi ojačao zaštitni balon oko više od 40 vladinih zvaničnika i članova porodice koje tajna služba štiti. On je upozorio da će pojačavanje ovog obezbeđenja koštati.