Muke sa "patriotima" za Kijev: Holandija traži drugog saveznika za slanje sistema Ukrajini

Krajem maja holandsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da namerava da isporuči Ukrajini sistem "patriot", da ima spremne "osnovne komponente", kao i da je zna koje bi zemlje mogle da ponude dodatne delove i municiju

Ministarstvo odbrane Holandije je krajem juna izvestilo parlament da će ova zemlja i jedan saveznik zajedno obezbediti Ukrajini kompletan sistem PVO "patriot, međutim kako sada navode iz ministarstva, to se neće desiti.

Razlog za to je povlačenje neimenovanog saveznika iz dogovora, piše "NL tajms".

Podsećanja radi, krajem maja holandsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da namerava da isporuči Ukrajini sistem "patriot", da ima spremne "osnovne komponente", kao i da je zna koje bi zemlje mogle da ponude dodatne delove i municiju za "patriot". Pozvala ih je da "doprinesu" iz svojih postojećih zaliha, kao što je Holandija učinila.

"Uključeni smo u razgovore sa partnerima o izradi sistema 'patriot', uključujući obuku za ukrajinske posade. Uz našu ponudu i konsultacije sa partnerskim zemljama koje obezbeđuju nekoliko ključnih delova i municije, možemo Ukrajini da obezbedimo najmanje jedan potpuno operativan sistem u kratkom vremenskom periodu", navela je tadašnja ministarka odbrane Kajsa Olongren.

Mesec dana kasnije, ministarka je izvestila da je uspela da pronađe drugu zemlju koja bi sarađivala na ovoj donaciji. Ona tada nije rekla koja se druga država javila da pomogne. Nedelju dana kasnije, ponovila je u pismu parlamentu da je sve gotovo i dogovoreno.

"Neophodne komponente za kompletan sistem 'patriot' su sada prikupljene. Holandija obezbeđuje tri lansirne stanice i radar, ostale neophodne osnovne komponente isporučuje saveznik", rekla je Olongrenova.

Ipak, ove nedelje ispostavilo se da komponente koje je trebalo da isporuči druga neimenovana zemlja nisu spremne.

Naime, sadašnji ministar odbrane Holandije Ruben Brekelmans izjavio je za nemački "Frankfureter alemajne cajtung" da je Holandija nedavno poslala radar i da će tri lansirne stanice uskoro biti prebačene u Ukrajinu. Brekelmans je dodao i da druge zemlje i dalje traže preostale komponente neophodne za kompletiranje sistema.

"Još uvek radimo na tome. U toku su razgovori sa nekoliko partnera", rekao je on.

Portparol holandskog Ministarstva odbrane je rekao da su "nedavno" obavešteni "da saveznik ne poštuje prethodno pomenutu obavezu", odbivši da kaže o kojoj državi je reč.