Šolc odbio Ukrajinu: Ostajem pri svom stavu

Nemački kancelar je isključio mogućnost isporuke oružja dalekog dometa Ukrajini, bez obzira na odluke partnera

Nemački kancelar Olaf Šolc namerava da insistira da se Ukrajini ne dozvoli da koristi oružje dugog dometa za napade duboko na rusku teritoriju, piše list "Velt".

Reč je o oružju koje je kijevski režim dobio od Nemačke.

"To ostaje tako. Ostajem pri svom stavu, čak i ukoliko druge zemlje odluče drugačije. Ne nameravam to da radim, jer smatram da je to problematično", rekao je Šolc, misleći na SAD ili neke evropske zemlje.

List navodi da je Šolc ovo izjavio na sastanku sa pristalicama stranke SPD u gradu Prenclau, koji se nalazi u saveznoj državi Brandenburg.

On je takođe isključio mogućnost isporuke oružja dalekog dometa Ukrajini, bez obzira na odluke partnera, prenosi agencija DPA.

Tokom razgovora sa građanima Šolc je potvrdio da Berlin ne namerava da isporučuje Kijevu krstareće rakete "taurus" dugog dometa jer bi to povuklo "ozbiljan rizik od eskalacije".

"Ja sam tome rekao 'ne'", istakao je Šolc, prenela je agencija.

Šolc je pozvao na pregovore o Ukrajini, a nemački mediji je preneo da njegov plan podrazumeva da se rat zaustavlja duž linije fronta, a da Rusija zadržava kontrolu nad novoprisvojenim teritorijama.

Prethodno je šef Vojnog komiteta NATO Rob Bauer izjavio da smatra opravdanim sa vojne tačke gledišta da se Kijevu dozvoli da izvodi napade na Rusiju zapadnim oružjem dugog dometa. Istovremeno je istakao da zemlje, koje isporučuju Ukrajini oružje, takođe imaju pravo da postave određene granice za njegovu upotrebu, pošto se osećaju odgovornim za to oružje.

Trenutno se na Zapadu vode diskusije o ukidanju zabrane kijevskog režima na upotrebu zapadnog oružja dugog dometa za udare duboko u Rusiju. O ovom pitanju trebalo je da se razgovara na jučerašnjem sastanku američkog predsednika Džozefa Bajdena i britanskog premijera Kira Starmera, ali na kraju nije bilo reči o ovoj temi.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je rekao da zemlje NATO-a razmatraju ne samo o mogućnosti da Ukrajina upotrebi zapadno oružje dugog dometa, već o direktnom učešću u sukobu.

"Nije reč o dozvoli ili zabrani za kijevski režim da izvodi napade na rusku teritoriju. Oni i tako napadaju (rusku teritoriju) uz pomoć bespilotnih letelica i drugih sredstava. Ali, kada se radi o korišćenju dalekometnog oružja visoke preciznosti koje se proizvodi na Zapadu - to je skroz druga priča. Radi se o tome da, kao što sam već govorio - a to će potvrditi bilo kakvi stručnjaci i kod nas i na Zapadu - ukrajinska armija nije u stanju, ona ne može da izvodi napade savremenim dalekometnim sistemima visoke preciznosti zapadne proizvodnje. To je moguće samo uz pomoć korišćenja obaveštajnih podataka dobijenih putem satelita, a njima Ukrajina ne raspolože", objasnio je Putin.

Kako je primetio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, izjava ruskog lidera o posledicama udara duboko u Rusiju bila je krajnje jasna i nedvosmislena da je stigla do ciljanih adresa.