Svet

Južna Koreja u strahu od kineskih kamera za nadzor: Menja ih domaćom opremom

Iz bezbednosnih razloga, vojska je deinstalirala stotinak kamera i menja ih domaćom opremom
Južna Koreja u strahu od kineskih kamera za nadzor: Menja ih domaćom opremom© Jean Chung/Getty Images

Južnokorejska vojska uklonila je više od 1.300 kamera za nadzor postavljenih u nekoliko baza, uključujući i one u blizini granice sa DNRK, nakon što je saznala da su proizvedene u Kini, prenela je agencija Jonhap, pozivajući se na vojnog zvaničika.

"Utvrđeno je da su CCTV [kineski uređaji za video nadzor] dizajnirani da mogu da prenose spoljašnje snimljene slike povezivanjem na određeni kineski server", naveo je zvaničnik, i dodao da "u stvarnosti, nikakvi podaci nisu procurili".

Naime, krajem jula, vojne i obaveštajne vlasti Južne Koreje otkrile su da je kamere za nadzor, koje je isporučila južnokorejska kompanija, proizveo azijski gigant.

Iz bezbednosnih razloga, vojska je deinstalirala sve kamere i menja ih domaćom opremom, a trenutno ih je instalirano oko 100.

Kako se navodi, nadzorne kamere nisu korišćene za kontrolu granice sa DNRK, već za vojne kampove za obuku i ograde baza.

U međuvremenu, kompanija, koja je isporučila kamere, osumnjičena je za falsifikovanje zemlje porekla opreme, te vojska razmatra da protiv nje pokrene sudski postupak.

image